Bűncselekmény lesz az iskolai bullying Franciaországban
Legsúlyosabb esetben akár 10 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak
Bűncselekmény lesz az iskolai bullying Franciaországban

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 03.
A francia parlament megszavazta, hogy az iskolai bullying akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősüljön. A képviselők szerint a társadalomnak ébresztőre van szüksége a kortársaikat célba vevő gyermekek problémájának súlyosságával kapcsolatban.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A törvényjavaslatot Emmanuel Macron oktatási minisztere, Jean-Michel Blanquer támogatta, aki szerint erős üzenetet küldtek a francia társadalomnak, hogy

„soha nem fogjuk elfogadni, hogy gyermekeink élete darabokra hulljon”.

Becslések szerint jelenleg tíz francia gyermekből egyet érint a bullying, és a közösségi oldalak csak tovább növelik a problémát.
Az intézkedéstervezetet szerdán hagyta jóvá az alsóház, és most a felsőházba, a szenátusba kerül. Várhatóan februárban fogadják majd el, és ezzel Franciaország lesz a világ iskolai zaklatást, bántalmazást legszigorúbban büntető országa.

Az „iskolai bullying” új bűncselekménnyé nyilvánítása az iskolákban és az egyetemeken tanuló és dolgozó gyermekekre illetve felnőttekre vonatkozik majd.

Maximum három év börtönbüntetést és legfeljebb 45 ezer eurós (16,4 millió forintos) pénzbírságot vonna maga után. Ha egy iskolai bullying az áldozat öngyilkosságába vagy öngyilkossági kísérletébe torkollik, a maximális büntetés 10 évre és 150 ezer euróra is emelkedhet.

A jogszabály emellett növelné a megelőzésre és az oktatásra fordított forrásokat is, valamint javítaná a gyermekek bullyinggal kapcsolatos közösségi oktatási programokban való részvételét. A képviselők szerint a börtön és a büntetett előélet kockázata elsősorban elrettentő erejű lenne.

Általánosságban elmondható, hogy a jobboldali és jobbközéphez tartozó politikusok többsége támogatta a törvényjavaslatot, bizonyos baloldali képviselők azonban túlságosan elnyomónak bírálták azt.

Idén több tragédiával végződő zaklatási ügy is történt Franciaországban, köztük egy 14 éves lány októberi öngyilkossága is megrázta a közvéleményt. A lány édesanyja azt mondta a helyi médiának, hogy lánya rasszista és homofób zaklatásnak volt kitéve, osztálytársai pedig elszigetelték és kirekesztették, lökdösték, holmiját pedig a földre dobták.

A francia elnök, Emmanuel Macron felesége, Brigitte, egykori tanárként, az Élysée-ben végzett jótékonysági tevékenységének középpontjába a zaklatás elleni küzdelmet helyezte.

(Guardian/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!