hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Örök és oszthatatlan"
Helyszíni riport a Jeruzsálem napról
"Örök és oszthatatlan"

Fotó: AP / Mahmoud Illean

2022. 06. 02.
55 évvel ezelőtt az izraeli hadsereg alakulatai csodával határos módon hat nap alatt megnyerték a háborút az ellenük készülődő elképesztő túlerővel szemben. Csodák sorozata vezetett ahhoz a történelmi pillanathoz, amikor Izrael felszabadította Jeruzsálemet a megszállás alól. Ezt ünnepelte most hetvenezer ember Jeruzsálemben, köztük mi is.

Balagan. A zsidók ezzel a szóval jelölik azt a káoszt és zűrzavart, ami az izraeli mindennapokat jellemzi. Hogy valóban minden napot jellemez-e ez a Szentföldön, azt nem tudom, de a múlt vasárnapot mindenképpen, amit volt szerencsém Jeruzsálemben tölteni.

A balagan gadol (teljes zűrzavar) momentuma akkor állt be nálunk, amikor a Nyugati fal előtt összegyűlt táncoló és ünneplő bő 50 ezres tömeg közepéből nagy nehezen kikászálódva megpróbáltuk elhagyni a teret. Az úgynevezett Jaffa kapu felé vettük volna az irányt, ám egy meglehetősen alacsony és fürge biztonsági ember az utolsó pillanatban jobbról előzve (ejnye) az orrunk elé rakott egy kordont, majd kijelentette, hogy ez a kijárat innentől márpedig le van zárva. Az európai ember számára a szabály az szabály, főleg ha a földnek egy olyan rendkívül érzékeny pontján tartózkodik, mint a Templom-hegy oldala. Nem úgy néhány rasztahajú zsidó srác, akik az utolsó pillanatban is a felfele vezető lépcsőről elrugaszkodva ugrottak át a kordonon, hogy semmiképpen se maradjanak le a Jeruzsálem napi fergeteges koncertről.

Nem maradt más választásunk hirtelenjében, mint a Damaszkuszi kapu felé venni az irányt, ami több szempontból is kockázatos vállalkozás volt, mert egyrészt az óváros amúgy is feszült muszlim negyedén keresztül kellett volna eljutnunk a kijáratig, másrészt pedig még a szokásosnál is nagyobb volt az aggodalom az éppen zajló ünnep miatt. Később tudtam csak meg, nem sokkal az ottlétünk után (vagy talán épp alatta) az izraeli rendőrök filmbe illő üldözéssel csíptek nyakon egy előlük menekülő terrortámadásra készülő palesztin fiatalt. A táskájában, amit az óváros sikátoraiban való futása közben hagyott hátra, egy 30 centis kést találtak. Vérontásra készült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!