hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sas és kereszt
Az ősi Aquileia: Róma alapította, Attila lerombolta

2019. 08. 01.
633 éven át a Római Birodalom, később a nyugati kereszténység egyik legjelentősebb központja volt, majd egy éjszaka Attila serege elpusztította. A város romjaiból született meg Velence. Aquileia története ma is tanulságos.

 

Az Adria északkeleti szeglete korán felkeltette a terjeszkedő Római Köztársaság figyelmét. A légiók a Kr. e. 2. században dél felé meghódították Karthágót, keletre pedig Macedóniát és a görög félszigetet. Mindez felértékelte a tengeri útvonalak jelentőségét, így ennek köszönhető, hogy a római szenátus döntése nyomán a várost vezető triumvirátus, Publius Cornelius Scipio Nasica, Gaius Flaminius és Lucius Manlius Acidinus Fulvianus megalapított egy új coloniát Észak-Itália és a Balkán határán. A helyszín katonai és kereskedelmi szempontból is stratégiai jelentőségű volt: északról a Júliai-Alpok nyújtott védővonalat a településnek, amely dél felé tengeri kijárást kínált a mediterrán térség, kelet felé pedig szárazföldi kaput nyitott az új provinciák, Illíria és másfél évszázaddal később Pannónia irányába. A vízellátást bővízű folyók, a tengeri védelmet a partvidéket szegélyező szigetek és lagúnák biztosították.

Trónbitorló császárok végzete

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!