hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pápák és az európai integráció
Út a római szerződésig

2019. 08. 01.
Az európai integrációnak sokkal mélyebb római katolikus gyökerei vannak, mint gondolnánk – állítja a pápák és az Unió történetét vizsgáló tanulmány.

A római szerződés (1957) aláírásának 60. évfordulója alkalmából a Vatikán – uniós finanszírozással – megjelentetett egy kötetet, melyben a pápaság európai egységben játszott szerepét járják körül. Az írás először is leszögezi, hogy a most ismert „Nyugat” nem létezhetne Róma nélkül, hiszen a római katolikus egyház már a kezdetektől hatással volt az Európában kialakuló világrendre. A modern korban viszont a pápák már nem politikai, hanem spirituális vezetők, akik az egyház tanításain keresztül kívánják létrehozni az európai egységet – magyarázza a szöveg. 

Béke iránti vágy

Az egységes Európa eszméje már a 19. század végén megjelent XIII. Leó pápa (1878–1903) írásaiban. A kato­likus egyházfő 1889-ben úgy látta, hogy „semmi sem fontosabb, mint megóvni Európát a háborútól”. A pápa ennek érdekében az egyeztetés szerepét hangsúlyozta az államok közötti konfliktusokban. XIII. Leó vágya nem teljesült, viszont az egységről alkotott víziója meghatározóvá vált vezető katolikus körökben. A 20. század közepére a kontinens túl volt már két világháborún, ami miatt brutális ember­veszteséggel és gazdasági hanyatlással kellett szembenéznie. Az egyik legnagyobb kihívást ezen belül is a Németország és Franciaország közötti kapcsolat helyreállítása jelentette. Ebben az időszakban XII. Pius volt a pápa (lásd keretes írásunkat), aki azt hangsúlyozta, hogy tanulni kell  az első világháborút lezáró, vesztesekre nézve megalázó békeszerződésekből, és nem a büntetést, hanem a helyreállítást kell hangsúlyozni. „Kerülni kell a legyőzöttek megalázását, minden ilyen tett bosszúra sarkall.” Az Eu­rópai Föderalista Unió 1948 novemberében tartott nemzetközi kongresszusán XII. Pius is felszólalt. „Semmi sem lehet rosszabb, minthogy egy ország a háború utáni politikai fölényét gazdasági versenytársának kiiktatására használja. Az ilyen hozzáállás az országok közötti egység és kölcsönös megértés létrejöttét veszélyezteti.” XII. Pius szerint a kontinens jövőjét az egyetemes (katolikus) értékekhez való visszatérés jelenti, melyek a következők: szeretet, megbocsátás, béke, az ember elsőbbsége és a szolidaritás. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!