hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NINCS Fesz
Mérlegen a Hit Gyülekezete elleni kampányok

2019. 08. 08.
Húsz éve jelent meg Bartus László elhíresült könyve a Hit Gyülekezetéről. Ennek kapcsán a Hit Rádió az érintetteket kérdezte arról, hogyan látják két évtized távlatából a közösség elleni provokációkat?

 

esterségesen kreált válságnak” tartja Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője azt a kampányt, amelynek egyik központi eleme volt Bartus László Fesz van című könyvének megjelenése 1999 nyarán. A vezető lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy mint húsz évvel ezelőtt, úgy jelenleg is egy nagy beruházás befejezése előtt áll a közösség. „Néhány hete zajlott le sikeresen mintegy 2000 fő részvételével az észak-balatoni Agrosz Rendezvény­központ próbaüzeme. A Hit Gyülekezete most is dinamikus időszakban van, és ennek nem mindenki örül.”

Hack Péter egyetemi tanár emlékeztetett rá, hogy az egypártrendszer megszűnése utáni évtizedben a Hit Gyülekezete látványos létszámbeli növekedésen ment keresztül, több mint 100 teltházas istentiszteletet tartott a Budapest Sportcsarnokban. 1998-ban újabb fejlődési mérföldkőhöz érkezett a közösség, amikor befejezés előtt állt a kőbányai Hit Csarnok. A sajtó által „a gyülekezet menedzs­mentjének” nevezett csoport ekkor vonult ki a gyülekezetből. A szakításnak nem elsősorban teológiai véleménykülönbségek voltak a kiváltó okai, hanem az, hogy meghiúsuljon az ekkor már a negyedik legnagyobb magyarországi felekezetnek számító Hit Gyülekezete intézményesülése, sőt a működése is ellehetlenüljön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!