hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A keresztény szabadságról
A helyesbítés helyesbítése

2019. 08. 08.
Hogy a magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben a „keresztyén szabadság” kifejezést használta, ez rögtön a közbeszéd témája lett a médiában, ami jó. Sok ellenzéki megnyilatkozás szerint ez „értelmetlen, ellentmondásos fogalom, szamárság, mesterkélt szólelemény, abszurd újítás” – írja TGM a hvg.hu-n A keresztyén szabadság. Helyesbítés címmel, joggal bírálva emiatt ellenzéki elvbarátait. Azonban helyesbítése maga is további alapos helyesbítésre, pontosításra szorul.

 

Nyugati civilizációnk szabadságfogalma ugyanis egyáltalában nem születhetett volna meg a Szentírás nélkül, és hasonlóképp az emberi jogok alapvető eszméje sem. Ezek egyike sem vezethető le egyedül a görög-római kultú- rából, mindkettő nyilvánvalóan bibliai eredetű. (Jeruzsálem és Athén a mi örökségünk. Hetek, 2019. július 26.) A Bibliától érintetlen vagy kevéssé áthatott civilizációkban (például a távol-keletiek) egyáltalán nem is létezik hasonló tartalmú szabadságfogalom. Még a – jobbára ateista – francia felvilágosodás „szabadság, egyenlőség, testvériség” jelszava is a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás értékrendjének importálása volt.

A szabadság örök feladat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!