hetilap

Hetek hetilap vásárlás
John Lukacs, a 20. század krónikása

2019. 06. 07.
95 éves korában elhunyt John Lukacs magyar–amerikai történész, a 20. század történelmének egyik legkiválóbb tudósa. Művei egyszerre nyújtottak lényeglátó, drámai és pontos képet közelmúltunk sorsfordító eseményeiről, és voltak élvezetes irodalmi szintű alkotások.

Budapesten született 1924-ben, és szülei révén egyszerre hordozta magában a főváros keresztény és zsidó tradícióit. Amikor Magyarország belépett a háborúba a németek oldalán, dezertált a seregből, majd 1946-ban Londonba emigrált, ahol a Cambridge-i Egyetemen folytatta tanulmányait. Innen az Egyesült Államokba költözött, ahol a Pennsylvaniai Egyetem professzora lett, közel 50 éven át tanított itt.

John Lukacs soha nem szakadt el Magyarországtól, de a rendszerváltásig várnia kellett arra, hogy művei magyarul is megjelenhessenek. Azóta legtöbb könyve eljutott hozzánk is, amelyek átölelik az egész huszadik századot, a megszülető világvárost bemutató Budapest, 1900 városkrónikától kezdve A XX. század és az újkor vége című kötetéig. A sok nagyszerű könyv közül is kiemelkedők a második világháború kulcsmozzanatait feldolgozó művek: az Öt nap Londonban, amely drámai precizitással mutatja be, milyen közel voltak 1940 májusában a nácik ahhoz, hogy megnyerjék a második világháborút.

Ebben a könyvben, és több más művében is Lukacs kiemeli Winston Churchill morális és politikusi nagyságát, amikor jószerivel egyedül kellett szembeszállnia az Európát elnyelni készülő gonosszal. Hasonlóan emlékezetes a Hitler és Sztálin konfliktusát bemutató párhuzamos könyve, ami a Szovjetunió elleni Barbarossa-hadművelet megindításához vezető események krónikája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!