hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önpusztító birodalmak
Miért nem tanul Európa a saját történelméből?

2019. 03. 13.
„A nagy civilizációkat nem külső erők ölik meg. A saját életüket oltják ki” – erre a következtetésre jutott 12 kötetes világtörténelme végén Arnold Toynbee. A brit történész 1961-ben fejezte be fő művét, így nem tudhatta, hogy a 21. század elején Európa elfeledkezni látszik figyelmeztetéséről.

 

A BBC civilizáció-történeti sorozatában Luke Kemp történész Toynbee fenti tételét azzal egészítette ki, hogy a birodalmak önpusztításához a megrendült belső egység, kulturális-vallási-politikai meghasonlás mellett gyakran a kívülről érkező tömegek is hozzájárultak.

Nem kell messzire menniük az európaiaknak, ha egy nagy birodalom bukását akarják tanulmányozni. A Római Birodalom Kr. u. 390-ben még 4,4 millió négyzetkilométer területű volt, öt évvel később ez 2 millió négyzetkilométerre csökkent. 476-ra pedig a birodalom területe a nullával volt egyenlő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!