hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muszlim imám: Jeruzsálem nem a mi szent városunk
Fordulat jöhet a Közel-Keleten?

2019. 02. 14.
Jeruzsálem három monoteista világvallás szent városa – ezt a szlogent gyakran idézik politikusok és a nemzetközi média egyaránt. A zsidó és keresztény kötődéshez nem fér kétség, de az iszlám szempontjából már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet, mint azt egy január végén megjelent tanulmány bizonyítja.

 

Egy iráni születésű ausztrál síita imám, a dél-ausztráliai Iszlám Egyesület elnöke Jeruzsálem, az iszlám szent városa? címmel írt cikket a The Jerusalem Postba. Az írás számos olyan, újszerű szempontot vet fel, ami befolyásolhatja a várossal kapcsolatos jövőbeli rendezési elképzeléseket. A korábban az iszlám radikális irányzatához tartozó hittudós, Mohamad Tawhidi szerint ugyanis egyáltalán nem szükségszerű, hogy az iszlám szent városként tekintsen Jeruzsálemre.

„Nagy különbség van aközött, hogy egy város Isten szemében szent, vagy az iszlám szent városa. A Szent Korán egyértelműen leszögezi, hogy a Szentföld, Jeruzsálem, Mózes zsidó népéhez, az izraelitákhoz tartozik” – kezdi írását Tawhidi, aki felteszi a kérdést, hogy vajon az iszlám szent városnak tartja-e a mintegy 400 ezer muszlim lakossal rendelkező Jeruzsálemet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!