hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiált a mártírok vére
Open Doors-jelentés a keresztényüldözésről

2019. 01. 25.
Ha az üldözés egy tó lenne, akkor a tavalyihoz képest egyszerre mélyebbé és szélesebbé vált volna” – ezzel a hasonlattal vezette be Michel Varton, az Open Doors strasbourgi irodavezetője a keresztényüldözésről szóló idei jelentést.

A „tó” szélesedését jelzi, hogy a föld 195 országából 73 ország esetében mértek „erős”, „nagyon erős”, vagy „extrém” keresztényüldözést. 11 ország került az „extrém” kategóriába (Észak-Korea, Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Szudán, Eritrea, Jemen, Irán, India, Szíria), 29 országban pedig  „nagyon erős” a keresztényüldözés. A két kategória összesen 40 országa közül 31 esetében a szélsőséges iszlám váltja ki az üldözést. Érdekesség, hogy keresztény kultúrkörhöz tartozó ország is bekerült a „nagyon erős” kategóriába: Mexikóban a maffiarendszer a fő ütközőpont.

Figyelemre méltó, hogy az első jelentés publikálása óta (25 éve) nem fordult elő, hogy 23 ország „nem fért fel” az 50-es országot felvonultató toplistára, annak ellenére, hogy azokban is „erősnek” minősítették a keresztényüldözést (tavaly csak 7 ország „lógott ki” a listából). Ezek majdnem mind afrikai országok, ahol a fő tényező szintén a szélsőséges iszlám (de nem csak az, például Ruanda esetében a kormány higiéniai okokra hivatkozva meglehetősen egyszerűsített eljárással 2018 márciusában 800 keresztény gyülekezeti házat záratott be). Afrikán kívül Kuba, Venezuela, Nicaragua, valamint Kirgizisztán szintén „várólistások” (ez utóbbi kivételével minden közép-ázsiai volt szovjet utódállam évek óta szerepel az 50-es listában).

Tavaly a hite miatt 4305 keresztényt gyilkoltak meg, minden kilencedik áldozat nigériai keresztény. Mivel csak a regisztrált, ismert eseteket veszik figyelembe, ez a szám köztudottan alábecsült (zárt országok esetében kevés az ellenőrizhető információ, a fegyveres konfliktusokban, háborúkban elesett keresztényeket nem veszik figyelembe, csak a szó szoros értelemében, az áldozat keresztény mivoltával összefüggő gyilkosságokat). 2016-ban kevesebb mint ezer mártírhalált regisztráltak. A két év alatti megnégyszereződés a nigériai, valamint más afrikai országok mártírjai nyomán következett be (Közép-Afrikai Köztársaság, Szomália, Mozambik, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Dél-Szudán) – ahol a Boko Haramnál kevésbé ismert, szintén iszlamista terrorszervezetek, milíciák szedik áldozataikat. Tanulságként levonhatjuk, hogy az iszlám terror súlypontja a Közel-Keletről Líbián keresztül Afrikába helyeződött át.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!