hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haladás a katasztrófába
Megismerhető a történelem értelme?

2019. 10. 30.
A helytelen istenkép és az ebből fakadó téves üdvtörténet-értelmezés fontos szerepet játszott a marxista és a náci ideológiák kialakulásában.

A történelem konkrét kezdettől a vég felé tartó haladása, ahogyan azt előző cikkünkben említettük (Hogyan ismerhető fel a történelem értelme? Hetek, 2019. október 25.), ugyan a kinyilatkoztatásból fakad, a szakadatlan haladás eszméje mégis lényegében tér el egy boldog és szabad világ gondolatától, legyen az akár az örök evangélium vagy a szellem korszakaként megjelölve.

A bibliai alapokon álló üdvtörténet szerint ugyanis az idő betelt, elközelített a mennyek országa, így a Krisztus feltámadását követő kétezer év az üdvtörténet kegyelmi ideje, melyben Izrael mellett a népekből (ethnosz) származó egyéneknek is lehetőségük nyílik csatlakozni Isten választott népéhez, királyságához (baszileia tu theu), méghozzá nem a fennálló hatalom, hanem a Krisztus feltámadásának jó híre (evangéliuma) hit általi elfogadása által.

Filozófusok és egy világkatasztrófa

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!