hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy érdekes történelmi párhuzam és az oligarchák
Megszilárdult hatalom

2018. 08. 09.
Középkori analógiák jutottak eszembe a harmadik kétharmad után. A helyzet kicsit olyan, mint Károly Róbert idejében: amikor a király hosszú küzdelem után legyőzte a trónbitorlókat és a tartomány­urakat, mindenki szépen hazament, és hosszú időre megszilárdult a központi hatalom – mondta Török Gábor politológus a Heti Válasznak adott interjújában, mely azonban már csak az elemző blogján tudott megjelenni, hiszen a hetilap internetes verziója is búcsút mondott a médiapiacnak.

Valóban érdemes összehasonlítani Károly Róbert és Orbán Viktor oligarcha politikáját, hiszen mindkettő esetén bőven találunk nem várt fordulatokat, ármányt és árulást. Az Árpád-ház kihalását követően (1301) hatalmi harcoktól hangos zűrzavaros évtizedek köszöntöttek Magyarországra. Ebben az időszakban már megerősödtek az ország kiskirályai, akik hatalmas földbirtokukkal, kiterjedt jobbágy és hűbéresi rendszerükkel az általuk birtokolt területeken valóban élet-halál urai voltak. Az Anjou-házból származó Carobertót, ismertebb nevén Károly Róbertet már 1301-ben királlyá koronázták a pápa engedélyével. Az oligarchák többsége azonban úgy érezte, hogy sérül az ország szabadsága, ezért a koronázást nem tekintették érvényesnek. Cseh- és Lengyelország királya ekkoriban IV. Béla dédunokája, II. Vencel volt, így az ellentábor őt hívta meg uralkodni, ő azonban 12 éves fiát ajánlotta a trónra. Éveken át tartó trónviszály kezdődött: zajlott a különböző oldalakon álló városok kifosztása és ostroma, miközben a Vencelek és Károly Róbert is folyamatosan nemzetközi és hazai támogatókat kerestek. Utóbbi egyik fő szövetségese 1304-ben már az egyik legnagyobb magyar oligarcha, Csák Máté volt, aki komoly erőforrásokat mozgósított az uralkodót megerősítő hadjáratok sikere érdekében. 1305-ben meghalt II. Vencel, fia pedig Ottó bajor herceg javára lemondott a trónról, akit a veszprémi és a csanádi püspök királlyá is koronázott. Uralmának az erdélyi kiskirály, Kán László vetett véget: miután a király házassági tervvel a térségbe látogatott, az oligarcha elfogta, majd néhány hónap fogság után kénytelen volt visszatérni Bajorországba. 

A társadalom a király mögé áll

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!