hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kádár hóhérai – Vérbírók, akik túltettek Haynaun

2018. 06. 21.
Ahogy a kommunizmusnak nem volt nürnbergi pere, úgy az 1956 utáni megtorlás felelőseinek sem kellett soha számot adniuk tetteikért.

Pedig a forradalom utáni hatalmi bosszú minden mérce szerint keményebb volt a hírhedt haynaui megtorlásnál. Bár mind Ferenc József császár, mind pedig a Kádár Jánost hatalomba juttató szovjet vezetés szabad kezet adott a bukott forradalom utáni leszámolásra, a kommunista vérbírák legalább kétszer annyi embert végeztettek ki, mint az osztrák tábornok. A megtorlás időben is sokkal hosszabb volt: Haynau báró 1849. július 1-től kapott statáriális hatalmat a császártól, de kereken egy évvel később, 1850. július 8-án az uralkodó fel is mentette a túlzott kegyetlenkedései miatt közgyűlölet tárgyává lett táborszernagyot. Amikor Ferenc József visszahívta a Magyarországon állomásozó császári csapatok éléről, 200 ezer forint készpénzzel és jelentős mennyiségű államkötvénnyel méltányolta véres szolgálatait. Leváltásakor parancsnoka, Joseph Radetzky császári tábornagy azt mondta róla: „Haynau olyan, mint egy borotva: mihelyt elvégezte dolgát, tokba kell tenni.”

A hazugság rendszere

A magyar társadalom Kádár János és árulótársainak rémuralmától nem szabadult meg ilyen gyorsan. A megtorlások már hetekkel a forradalom leverése után elkezdődtek, és több mint négy éven át, egészen 1961-ig tartottak. Kádár nemcsak Nagy Imrének, hanem az egész magyar társadalomnak hazudott, amikor 1956 novemberében még támogatta a munkástanácsok fennmaradását, tárgyalt a vezetőikkel, ígéreteket tett arra, hogy az új hatalom nem fog bosszút állni a forradalmárokon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!