hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elefántcsontparton járt a Hit Gyülekezete küldöttsége
Evangélium a dzsungelben

2018. 05. 24.
Nemcsak a Szentírás örömüzenetét, hanem a magyar hívők konkrét anyagi segítségét is eljuttatták az elefántcsontparti őserdőbe a Hit Gyülekezete missziós szolgálatának tagjai. Flaisz Endre lelkésszel és munkatársaival, Lévay Balázzsal és Petrőcz Jordánnal beszélgettünk.

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar állampolgárok számára nem javasolja az elefántcsontparti utazást, az ország jelenleg alapvetően biztonságosnak mondható. Az elmúlt években nem volt ez mindig így: puccsok, zavargások, polgárháborús viszonyok és belpolitikai válság jellemezte a hazánknál több mint háromszor nagyobb nyugat-afrikai ország életét. A 2015-ös elnökválasztás után megnyugodtak ugyan a kedélyek, ám 2016-ban muszlim terroristák merényletet követtek el egy nyugati turisták által kedvelt üdülőövezetben, és tavaly is voltak szórvá­nyos katonai zendülések. Mindezekkel együtt is a 25 milliós Elefántcsontpart sok más afrikai országhoz viszonyítva kedvezőbb helyzetben van, és a nagy létszámú (csaknem 40 százaléknyi) muzulmán lakosság alapvetően békében él a keresztényekkel (33 százalék) és a természetimádókkal, vagy más néven animistákkal (12 százalék). Ennek hátterében jó eséllyel az állhat, hogy az iszlám nem dzsihád útján terjedt el az országban, hanem kereskedők révén – jegyzi meg a vallási viszonyokat illetően Flaisz Endre, a Hit Gyülekezete missziós lelkésze, aki munkatársaival tíz napot töltött Elefánt­csontparton. „Az ország nyugati felében működő evangéliumi gyülekezethálózat vezetője kereste meg a Hit Gyülekezetét azzal, hogy elsősorban bibliai tanításokkal segítsük a szolgálatukat. Öt éven át tartó levelezés után most került sor az első személyes találkozásra” – mondta a lelkész.

„Gyakran a nyugati keresztény missziókra úgy tekintenek az emberek, mint amelyek a saját kultúrájukat, civilizációjukat terjesztik, de fontos leszögezni, hogy itt nem erről volt szó: egy helyi alapítású elefántcsontparti gyülekezet látott vendégül bennünket, és öröm volt látni, hogy a kulturális különbségektől eltekintve az ottani testvérek életében ugyanúgy működnek a Biblia igazságai, mint a nyugati országokban” – jegyezte meg Petrőcz Jordán.

„A kereszténység itt nem olyan, mint ahogy a nyugati világban megszoktuk, például sokkal nagyobb szerepet kapnak a ritmusra épülő dalok, amelyeket a hívők teli torokból, lelkesen táncolva énekelnek. A Krisztus-hit egyébként a 19. században a gyarmatosítás idején jutott el a francia gyarmatbirodalom egyik zászlóshajójának számító országba. A pünkösdi mozgalom pedig amerikai, illetve francia közvetítéssel jelent meg a térségben a múlt század elején” – tette hozzá Lévay Balázs.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!