hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Identitás, válság
Hogyan lehet megtalálni az emberben az embert?

2018. 05. 10.
A manapság felkapott motivációs előadások népszerűsége is bizonyíték arra, hogy az embernek szüksége van az identitása tudatosítására azért, hogy ne vesszen el az internet világa, a munka és a családi élet sűrűjében. Az identitás kérdése viszont nem ma kezdte el foglalkoztatni a nyugati embert, hanem valamikor a 19. század derekán.

Az élet „nem probléma, amelyet meg kell oldani, hanem valóság, amelyet meg kell tapasztalni” – állította Søren Aabye Kierkegaard dán filozófus, és ez a mondat jelzi a változást, ami rajta kívül Dosztojevszkijt és Nietzschét is foglalkoztatta, akik megelégelték azt, hogy kortársaik pusztán fogalmi szinten vitatkoznak az életről. A nagy elődök kialakítottak egy saját fogalmi nyelvezetet, és annak igazságát próbálják egymásnak bizonygatni, viszont eközben magáról az egyes emberről nem mondanak semmit.

„A filozófia úgy járt, mint az az ember, aki szemüveggel az orrán keresgéli szemüvegét, de éppen mivel az orrán van, ott nem keresi, és ezért soha nem találja meg.” – írta önkritikusan Kierkegaard az Egy még élő ember írásaiból az irónia fogalmáról című könyvében.

„A filozófia megszüntetése”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!