hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Budapest100 program
Minden ház érdekes!

2018. 05. 24.
Május első hétvégéjén rendezik a Budapest100 programját, amelynek mottója, hogy „legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt”.

A Budapest100 az egész várost megmozgató, rendhagyó civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ– kezdeményezésére. 2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben, ez adta az ötletet, hogy abban az évben minden százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. Azóta évente minden olyan ház – lakóépület vagy intézmény – csatlakozhatott, amelynek az építése valamilyen módon kapcsolódott az adott évhez. A rendezvény mára közösségépítő városi ünnep lett, felhívja a figyelmet a város alig ismert épületeire, az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire. A program állandó jelmondata: Minden ház érdekes!

2016-ban változott a téma, hiszen a békeidőt követően az első világháború idején kevés új épület épült. A házak korától függetlenül a pesti Nagykörút lett a Budapest100 helyszíne. 2017-ben a Duna-parti épületek nyíltak meg az áprilisi hétvégén, bemutatva a 18. századtól a 21. századig épült régi paloták mellett a modern és kortárs épületeket is. A Budapest100 látogatottsága az elmúlt években fokozatosan nőtt. Az utóbbi években 60 helyszínnel, 150 programmal és több mint 20 ezer látogatóval büszkélkedhetett a kétnapos program.

Budapest100: kezdetek és kutatás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!