hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeruzsálemben előkerült Ézsaiás próféta pecsétlenyomata
A próféta pecsétje

2018. 03. 22.
Egy ókori pecsétlenyomat lényegében ugyanazt a szerepet töltötte be, mint ma egy névjegykártya. Szerepelt rajta az illető neve, foglalkozása, legtöbbször valamilyen személyes logó is díszítette. A csaknem tíz éve előkerült, de csak most publikált jeruzsálemi lelet is ilyen.

„Jesájahu, (a) próféta”

„Ez volna Ézsaiás próféta aláírása?” Ezen a hangzatos címen publikált tanulmányt a patinás Biblical Archaeology Review februári számában Eilat Mazar régészprofesszor, aki a jeruzsálemi Templom-hegy és a Dávid Városa között elterülő Ófelen folytat évek óta ásatásokat. Mazar csapata 2009-ben egy bolygatatlan vaskori rétegben, amit a Kr. e. 8–7. századra lehet datálni, a „királyi pékség” délkeleti falán kívül bukkant rá egy épületre, amely a város védelmi rendszeréhez tartozott egészen az 586-os babiloni rombolásig. Az itteni talajt vizes átmosással aprólékosan megvizsgálták, amelynek során olyan aprócska leleteket is sikerült megtalálni, amelyek a hagyományos ásatási módszerekkel dolgozó régészek figyelmét bizonyosan elkerülték volna. Így bukkantak rá 34 pecsétlenyomatra, amelyek mérete 1–1,5 cm között változik, és színük miatt is beleolvadnak a talajba, ezért rendkívül nehéz észrevenni őket.

Ezek a pecsétek eredetileg papirusztekercsek lezárására szolgáltak. A papiruszívekre dokumentumokat jegyeztek le, majd összetekerték és zsinórokkal rögzítették őket. A zsinórokat egy agyagpecséttel zárták le, amibe a dokumentum tulajdonosa belenyomta saját pecsétjét, és így az negatív lenyomatot hagyott az agyagban. Amikor azután a dokumentum elpusztult – többnyire úgy, hogy az őrzésére szolgáló épület leégett –, a hő hatására az agyagpecsét kiégett, így csupán ez maradt meg az eredeti papirusztekercsből. Hasonló módon természetesen másra is lehetett pecsétet tenni: az Ófelen előkerült „Ézsaiás-pecsét” hátoldalán például lenvászon lenyomatát találták meg, vagyis valószínűleg valamilyen zsákot pecsételhettek le vele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!