hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Yeshua mit tett Jakovval? – Rendkívüli film kavarta fel Izraelt

2018. 02. 15.
Szó szerint viharos érdeklődést váltott ki egy új film Izraelben. Az a New Spirit című alkotás Főhőse egy zsidó fiú, aki előbb gengszter lesz Amerikában, majd találkozik Jézussal.

Jézus bolondjai az utcán – nevette ki Elton John a ’70-es évek hippi igehirdetőit, akik a nyugati parttól kezdve egészen New Yorkig bejárták a nagyvárosokat és hirdették a maguk radikális, feltűnő módján az „egyedüli utat”, ami a valódi szabadsághoz és boldogsághoz vezet. A vámszedők, paráznák és bűnösök megváltójának üzenete olyan erővel robbant be a köztudatba, hogy Duane Pederson, az ikonikus Jézus-mozgalom utcai prédikátora szerint „Kaliforniában hirtelen menő lett kereszténynek lenni”. A Jézus személyéről szóló dalok hirtelen a toplisták élére álltak, rádió- és televízióműsorok sora készült, 1971-ben pedig ez a fiatalos tömegmozgalom ihlette meg a Jézus Krisztus Szuper­sztár című musicalt, majd az abból készült hollywoodi produkciót.

A keresztény hippi világban – ahol sokan már a „Krisztus-divat” szerint öltözködtek, arcképével ellátott pólót, karkötőt, kitűzőt, sőt még gyakran ráutaló szakállt és hajviseletet is hordtak – született meg a modern messiáshívő mozgalom, ahol kétezer éves hallgatás után újra megindult a zsidó fiatalok körében a párbeszéd Yeshuáról, a valaha élt legnagyobb hatású honfitársukról. A rockforradalommal párhuzamosan megjelenő „szuper­sztár Jézus” egy új arculatot adott a kereszténységnek, ami bár maga sem volt tökéletes – például itt jelent meg először a hiperkegyelem (Hipsztérítők. Hetek, 2016. április 9.) – mégis szakított azzal a tradicionális, sok elemében „pogány” Krisztus-képpel, amivel a zsidóság már évszázadok óta képtelen volt azonosulni.

A szabadság vándora

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!