hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mise vége
Deszakralizált templomok Európában

2018. 02. 22.
Luxuslakás, gördeszka- és falmászó csarnok, autószerelő műhely, óvoda, vagy éppen diszkózenétől visszhangzó exkluzív éjszakai klub – a teljesség igénye nélkül csupán néhány példa arra, hányféleképpen végződhet ma Európában egy bezárt templom sorsa.

 

Ezek száma ugyanis egyre nő, Albert Gerhards, a bonni egyetem valláskutatója szerint ez még csak a „csúszda teteje”, melynek aljára érve az államoknak több tízezer elnéptelenedett szakrális épületet kell majd „újrahasznosítaniuk” vagy lerombolniuk. Az egykori imahelyek magasba nyúló, kereszttől megfosztott tornyai a zsidó-keresztény alapokon álló Európa hanyatlásának kiáltójelei.

Jóllehet egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint világviszonylatban – a földön élő 7,3 milliárd embernek mintegy harmadát képviselve – továbbra is a kereszténység tekinthető a legnagyobb vallási irányzatnak, a számára egykor bölcsőt jelentő Európa mégis mindinkább meghasonlik saját örökségével. Míg 1910-ben a világ összes keresztényének 66 százaléka a kontinensen élt, mára ez az arány 26 százalékra csökkent. Az ázsiai és afrikai egyházak ezzel szemben továbbra is erősek, stabil növekedési tendenciát mutatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!