hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 ország: itt élnek a hit mai hősei
Open Doors-jelentés a keresztényüldözésről

2018. 01. 25.
Jelenleg a világon több mint 200 millió keresztény szenved erős vagy extrém üldözést, és tavaly háromezren haltak mártírhalált – derül ki az Open Doors aktuális jelentéséből. 

A holland székhelyű nemzetközi keresztény szervezet idei listája is egy komplex szempontrendszer alapján határozta meg a keresztény­üldözés fokozatát az egyes országok esetében. Ahogyan tavaly, a sarkalatos szám idén sem változott: minden tizenkettedik keresztény az erőstől az extrémig megjelölt tartományban van kitéve üldözéseknek.

A Földön a keresztények számát 2,48 milliárdra becsülik, köztük 215 millió érintett. A lista metodológiája szerint „erős” üldözés az, amikor „keresztényként élni annyit jelent, hogy még akkor is, amikor az egyház elvileg egy bizonyos toleranciát élvez, a gyakorlatban a legaktívabb keresztényeket szándékosan veszik célba, a gyülekezetek jelentős korlátozásoknak vannak kitéve, és a kultúra ellenségesen kezeli a keresztény jelenlétet olyan területeken, mint az oktatás vagy a munkavállalás”.

Idén is külön számítás készült a „szorító” típusú (rendszerszintű, társadalmi jellegű) üldözésről és a „kalapács” típusú erőszakos üldözésről (nyers erőszak). A tavalyi enyhülés után 154 százalékkal nőtt a regisztrált mártírhalálok száma (3000), de még távol vagyunk a 2015. évi értéktől (7100), amikor párhuzamosan több terrorszervezet tombolt teljes gőzerővel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!