hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Uszítás az értelem nevében
Kik fordították szembe a tudományt a hittel?

2017. 12. 21.
Két 19. századi amerikai radikális vallásellenes tudós találta ki, hogy a kereszténység harcban állt a modern természet­tudománnyal.

 

Az oktatásban és a közfelfogásban is rögzült az a nézet, hogy az emberi tudást gyarapító természettudomány és a hit világába tartozó vallás két egymástól független terület. E megközelítés szerint a tudományt ugyanúgy élesen külön kell választani a vallástól, mint ahogyan az államot az egyháztól. „Hinni a templomban kell” – hallottuk gyakran az iskolában, és ezt a nézetet nemcsak a tudományos materializmus alapján álló kommunista oktatás képviselte, hanem a két terület különállása a felvilágosodás kora óta a szekuláris humanizmus alaptétele.

Mítoszok a tudományról

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!