hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar tinédzserek és a pornófüggőség
A tabu, amely fogva tart

2017. 08. 17.
Elmúlt már 18 éves? – Naponta akár több százezer tinédzser hazudhatja le ezt a kérdést, és lép többórányi lelkileg kimerítő Facebook, YouTube és Instagram sodródás után az internet feneketlen piroslámpás negyedébe. Bár a témát feldolgozó reprezentatív kutatás a mai napig nem készült, az ELTE Alkalmazott Pszichológia folyóiratában megjelent tanulmány, a webes látogatottsági adatok, valamint az ifjúsággal foglalkozó szakemberek szerint a kamasz fiúk, sőt lányok körében is természetessé vált a heti rendszerességű pornófogyasztás.

A fiatalok 60 százaléka látott már 11 éves kora előtt szexuális aktust az interneten, 38 százalékuk pedig már függőségben él – idézi az ELTE Alkalmazott Pszichológia folyóirata a Horvátországban közzétett drámai felmérést, ami szerintük – reprezentatív magyar kutatás híján – hazánkra vonatkoztatható tanulságokat is hordoz. „A hazai viszonyokról sajnos nincsenek e tekintetben pontos statisztikák, de külföldi adatok alapján valószínű, hogy az első találkozás az úgynevezett felnőtt tartalmakkal jóval korábbra tehető [mint 16 év]” – állítja tanulmányában Csonka Balázs szexuálpszichológus. Az erre irányuló legtöbb vizsgálat ráadásul még az okostelefonok, valamint a táblagépek robbanásszerű terjedése előtt készült.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint 2014-óta 10-ből 9 tinédzser rendelkezik mobilkészülékkel, ami szemben a korábban helyhez kötött asztali gépekkel mára a suli mosdótól a hálószoba sötétjéig bárhol és bármikor elérhetővé teszi számukra a függőség kiélését vagy az indítóingernek a megtapasztalását. Éppen ezért szinte biztosan súlyosan alulmérte a problémát az Európai Unió 2011-es statisztikája, ahol alig 16 százalékra becsülték a már serdülőkorban felnőtt tartalmakat fogyasztók arányát a magyar társadalomban. A hétköznapi tapasztalattól és nemzetközi statisztikáktól eltérő kutatásban a hibafaktor valószínűleg abban állhatott, hogy a kérdezők nem akarták, hogy a pornófogyasztás miatt bűntudatot hozzanak létre a gyermekekben.

A kérdést így inkább kivették az ártalmas kategóriából a kockázatos kategóriába, és nem tették kötelezővé az erre irányuló válaszadást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!