hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saría vagy evangélium?
Könyv az iszlám és a kereszténység különbségéről egy exmuszlim tollából

2016. 12. 29.
No God but One – vagyis Nincs más Isten. A shahada, vagyis az iszlám betérési megvallás mondatáról kapta címét Nabeel A. Qureshi (képünkön) apologetikus könyve. Az Egyesült Államokban pakisztáni szülőktől származó, így az iszlám kultúrában és vallásban nevelkedett, egykori muszlim fiatalember idén megjelent könyve nemrég elnyerte a befolyásos The Gospel Coalition International Outreach-díját. Ez az evangéliumi gyülekezeteket tömörítő szervezet nem véletlenül tartotta érdemesnek a könyvet a jutalomra: Qureshi munkája a szenvedélyes igazságkeresés és az elmélyült teológiai érdeklődés izgalmas elegye.

A No God but One a lehető legjobbkor jelent meg. A szekuláris világnézet alapján ítélő világ vagy nem akarja észrevenni a különbségeket („minden monoteista vallás alapvetően ugyanolyan”), vagy politikai okokból a tényeknek ellentmondó, hajmeresztő állításokat fogalmaz meg („az iszlám a béke vallása”). Qureshi saját történetén keresztül próbál segíteni mindazoknak, akik az iszlám és a kereszténység között őrlődnek – a könyv éppen ezért egy szisztematikus és roppant izgalmas utazásra hív a két hit alaptételeivel, alapítóinak életével és szent könyveivel történő összehasonlítás által.

Természetesen a szerző nem árul zsákbamacskát: egy iszlám háttérből kitért, kereszténynek betért emberről van szó, aki mivel kívülről-belülről ismeri az iszlám világát, sok érdekességgel szolgál nemcsak az iszlámban hívőknek, de az átlagos keresztényeknek is.

Három alapvető kérdés

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!