hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A keresztes háborúkról másként
Barbár gyarmatosítók vagy Európa védői voltak?

2016. 05. 26.
Miért indították el a keresztes háborúkat? Igaz-e, hogy a keresztes uralom véresebb volt, mint az iszlám dzsihádok? Az Európából induló hadjáratok valóban a modernkori gyarmatosítás és a rabló imperializmus előfutárai voltak? Elértek-e bármit is a keresztesek, vagy az egész két évszázados erőfeszítés teljes kudarc lett, aminek a következményeit, például az iszlámmal szembeni nyugati gyanakvást a mai napig kénytelenek vagyunk elszenvedni? Ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresi a magyarázatot a brit iszlámkutató, Robert Spencer keresztes hadjáratokról készített tanulmánya, amely Az eltitkolt iszlám című kötetben nemrég magyarul is megjelent.

A keresztes háborúknak rossz híre van manapság. Amin Maalouf újságíró A keresztes háborúk arab szemmel című könyve szerint Jeruzsálem keresztesek által 1099-ben történt kifosztása „az iszlám és a Nyugat között zajló évezredes konfliktus kiindulópontja volt”. John Esposito iszlámtudós és hitvédő (apologéta) pedig egyenesen a keresztes hadjáratokat („az úgynevezett szent háborúkat”) teszi felelőssé egy pluralista civilizáció lerombolásáért: „Öt évszázad békés együttélés előzte meg azokat a politikai eseményeket és császári-pápai hatalmi játékokat, amelyek évszázadokig tartó úgynevezett szent háborúkhoz vezettek. Ezek a kereszténységet és az iszlámot egymás ellen uszították, ami a fennálló bizalmatlansághoz és egymás meg nem értésének örökségéhez vezetett.”

Az „évezredes konfliktus” azonban már 450 évvel a keresztesek Jeruzsálembe történő belépése előtt megkezdődött, Mohamednek a szomszédos nem muszlim vezetőkhöz intézett felszólításával: „Térjetek át az iszlámra, és akkor biztonságban lesztek.” A muszlimok maguk is aktívan szították az „évezredes ellenségeskedést” azáltal, hogy évszázadokkal a keresztes hadjáratok előtt keresztény területeket foglaltak el – amelynek nagysága a korábbi keresztény világ kétharmadát tette ki. De nézzük csak, mi a helyzet a legismertebb politikailag korrekt (PC) mítoszokkal?

Miért harcoltak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!