hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudelai Benjámin egzotikus utazásai
A zsidó diaszpóra nyomában – I. rész

2016. 04. 07.
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat. Utazása csaknem száz évvel előzte meg a velencei Marco Polo születését, útinaplója pedig a történészek számára megkerülhetetlen forrásmunka, már csak azért is, mert ebből a korból sem a zsidó, sem a keresztény történetírás nem rendelkezik hasonló horderejű művel a mediterrán világról és a Közel-Keletről.

„Útikönyv ez, amelyet Navarra földjének szülötte, Rabbi Benjámin, Jóna fia állított össze – nyugodjék a Paradicsomban. Nevezett Rabbi Benjámin szülő­városából, Tudelából kelt útra, és számos távoli országon vágott keresztül, amint e könyv is utal rá. Mindazon helyeken, ahová eljutott, feljegyzést készített mindenről, amit látott, vagy amiről megbízható személyektől értesült – olyan dolgokról, amelyekről korábban nem hallottak Szefárád földjén. Ugyancsak megemlít bizonyos e helyeken lakozó bölcseket és illusztris férfiakat. Ő hozta magával e könyvet a Kasztília országába való visszatértekor a 4933. esztendő­ben [azaz i. sz. 1172–73-ban]. Nevezett Rabbi Benjámin bölcs és értelmes ember, járatos a Törvényben és a halakhában, állításait pedig bárhol tettük is próbára, pontosnak találtuk azokat – tényszerűnek és következetesnek, aminthogy ő maga is szavahihető férfiú.”

Így kezdődik a híres zsidó világutazó héber nyelvű útleírása, a Benjámin rabbi utazásai (Massza’ot sel Rabbi Binjámin) vagy Az utazások könyve (Széfer ha-massza’ot). Az írás, amely műveltebb körökben már a 13. századtól ismert volt, és kéziratos formában terjedt, nyomtatásban csak 1543-ban Konstantinápolyban látott napvilágot, a híres Soncino nyomdászfamília jóvoltából.

Ami a saját személyét, utazása körülményeit vagy időpontját illeti, a szerző nem bánik túl bőkezűen a részletekkel. E hiányosságoktól eltekintve bizonyos belső bizonyítékok alapján az utazás éveit a 12. század második felére tehetjük, az 1160 és 1173 közötti mintegy tizennégy esztendős periódusra. Az útra tehát tágabb történelmi perspektívából tekintve a második (1147–1149) és a harmadik keresztes hadjárat (1189–1192) közötti viszonylag békés időszakban került sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!