hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bábel tornyától az elveszett zsidó törzsekig
Tudelai Benjámin egzotikus utazásai III. rész

2016. 04. 28.
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat. Utazása csaknem száz évvel előzte meg a velencei Marco Polo születését, útinaplója pedig a történészek számára megkerülhetetlen forrásmunka, már csak azért is, mert ebből a korból sem a zsidó, sem a keresztény történetírás nem rendelkezik hasonló horderejű művel a mediterrán világról és a Közel-Keletről. Harmadik, befejező rész.

Tudelai Benjámin a Nur ad-Dín uralma alatt álló Damaszkuszt elhagyva, a termékeny félhold ívét követve érkezett az abbászida fővárosba, Bagdadba. Onnan folytatta útját az ősi Babilon romvárosa felé. A szerző hely- és távolság-meghatározásai a Bagdadon túli helyszínek esetében azonban meglehetősen ingatagok. Beszámolója ettől kezdve nem annyira személyes útinapló, mint inkább arra tett kísérlet, hogy szubjektív tapasztalatait kiegészítse az utazás során másodkézből összegyűjtött értesülésekkel. Az arábiai zsidókról szóló leírása alapján az is megkockáztatható, hogy sem köztük, sem az útirajzában szereplő olyan távoli helyszíneken nem járt, mint Szamarkand, Tibet, Kína, India vagy Ceylon. Benjámin feltehetően a Perzsa-öbölből kihajózva az Arab-félsziget megkerülésével, Áden érintésével jutott el az afrikai partokig, és ettől kezdve ismét nagyobb hangsúlyt tesz arra, hogy saját benyomásait közölje az olvasóval.

Bábel tornya és Jehezkél sírja

„[Reszentől] egy napi utazás Babilon, amely a régi Bábel. […] Még láthatók Nevúkhadneccar [Nabukodonozor] palotájának romjai, de az emberek félnek bemenni a kígyók és skorpiók miatt. […] 3000 zsidó él itt, akik »Dániel pavilonjának« zsinagógájában imádkoznak, amely ősi hely – még Dániel emelte. Faragott kőből és téglából épült. A zsinagóga és Nevúkhadneccar palotája között áll az a kemence, amelybe Hananját, Misáélt és Azarját bevetették – e völgy [ti. Dura völgye] mindenki előtt ismert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!