hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vegánok mentik meg a Földet?
Terjednek az egyre radikálisabb étrendek

2016. 04. 14.
Viharosan terjed a nyugati társadalmakban a vegetarianizmus és veganizmus – állítja egy tavaly év végén megjelent tanulmány. A húsmentes életstílus népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul a hit, miszerint ha így étkeznek az emberek, nemcsak hogy egészségesebbek lesznek, de különféle betegségek kialakulását is megelőzik, emellett empatikusabbá, békeszeretőbbé, türelmesebbé válnak. A The Telegraph azonban a napokban közzétett egy újabb orvosi kutatási eredményt, amely cáfolja ezt az állítást. Az amerikai Cornell Egyetem tudósai felfedezték, hogy a hosszan tartó vegetáriánus étrend olyan genetikai változásokhoz vezethet, amelyek drasztikusan növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók megfigyelései szerint azoknál, akik nemzedékeken keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan elváltozások állnak be az örökítőanyagban, amelyek elősegítik a gyulladások kialakulását.

Röviden: a kutatók szerint ez a mutáció lehetővé teszi, hogy a vegetáriánus étrendet követők jobban tudják hasznosítani a zöldségekben található esszenciális zsírsavakat. Ennek a genetikai változásnak azonban súlyos következménye van: ha valaki növényi olajokat használ (például napraforgóolajat), a mutáció miatt a szervezet ezeket a zsírsavakat arachidonsavvá alakítja, és emiatt nő a gyulladás kialakulásának kockázata a szervezetben, és nemcsak szívbetegségeket okozhat, hanem növeli a rák kialakulásának esélyét is.

Ugyanez a genetikai változás megakadályozza az omega–3 zsírsav termelését is, amely pedig fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. „Ez nem jelentett problémát, amikor a mutáció először megjelent, de mivel azóta lényegesen megváltoztak az étkezési szokásaink, és kevesebb omega–3 zsírsavat fogyasztunk (ezek főleg halakban és diófélékben találhatók meg), mint omega–6 zsírsavat (ami kevésbé egészséges), a krónikus betegek száma nőtt – állítja Tom Brenna, a kutatócsoport munkatársa. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!