hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Donald, Ted és Pat
Kit támogatnak az evangéliumi szavazók 2016-ban?

2016. 03. 10.
Protestszavazásnak indult, de paradigma-váltás lehet belőle: a felmérések szerint a szuperkeddet megelőző két republikánus előválasztáson az evangéliumi keresztény szavazók többsége Donald Trump mögé állt, pedig két másik jelölt, Ted Cruz és Marco Rubio a társadalmi konzervatívok számára hagyományosan fontos minden kérdésben - abortusz, melegházasság, iskolai imádkozás - sokkal radikálisabb ígéreteket tett, mint Trump, akiről az elemzők életútja és politikai nézetei alapján úgy gondolták, hogy a legkevésbé vonzó jelölt az evangéliumi tábor számára. Gyorselemzés az okokról, ami a novemberi elnökválasztást is meghatározhatja.

A 2016-os választás az elitek elleni lázadásról és a politikai irányváltásról szól, ez már a kampány első szakaszából is nyilvánvaló volt. Korábban írtunk a demokrata establishment számára – meglehet csak átmeneti – rémálmot okozó Bernie Sandersről (Sanders, a kisemberek jelöltje. Hetek, 2016. 02. 19.), de még inkább igaz ez a republikánus éllovasra, Donald Trumpra.

A mintegy 25 milliós amerikai evangéliumi szavazótábor a nyolcvanas évek végétől kezdett politikailag egyre aktívabb és egységesebb tömbbé válni, és 2000-re, George W. Bush első megválasztásakor már királycsinálóvá is váltak. Négy évvel később ez a pozíciójuk még inkább megerősödött, de a győzelmi széria 2008-ra megtört. John McCain már nem tudta úgy mozgósítani az evangéliumi szavazókat, mint Bush, amit többnyire azzal magyaráztak, hogy a veterán háborús hős magán­élete és vallási meggyőződése nem volt igazán hiteles a konzervatív keresztény tábor számára. 2012-ben példás magán­élete ellenére Mitt Romney jelölése is hidegen hagyta az evangéliumiakat, pedig ekkorra nyilvánvaló volt, hogy Barack Obama az eddigi legliberálisabb demokrata elnöke Amerikának. Romney mégsem tudta a maga javára fordítani a konzervatívok elégedetlenségét, amit részben mormon hátterével is magyaráztak.

Ilyen előzmények után az elemzők arra számítottak, hogy egy igazi hitvalló, radikálisan konzervatív republikánus jelölt fel tudja sorakoztatni maga mögött az evangéliumi szavazókat, akik alig várják, hogy végre egy szívük szerinti politikusra voksolhassanak. Erre a szerepre legalább öten jelentkeztek. Közülük két korábbi ígéret, a 2008-ban McCaint megszorongató baptista Mike Huckabee és a 2012-ben Romney keresz­tény alternatívájának szánt katolikus Rick Santorum már az első állomáson, Iowában csúfosan leszerepeltek (egy százalék körüli támogatottságot értek el, pedig korábban mindketten nyertek már az államban), és ezután gyorsan vissza is léptek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!