hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hozzánk szólt az univerzum
Nobel-díj-gyanús a gravitációs hullámok észlelése

2016. 02. 25.
Az évszázad felfedezésérŐl számoltak be múlt hét csütörtökön Washingtonban, amikor bejelentették, hogy sikerült kísérletileg is igazolni az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. A sajtótájékoztatóval egyidejűleg megjelenő cikkben a kutatók arról számoltak be, hogy két egymásnak ütköző fekete lyuk okozta gravitációs hullámot detektáltak tavaly szeptemberben.

„Hölgyeim és uraim, megcsináltuk. Gravitációs hullámokat észleltünk – jelentette be David Reitze professzor, a felfedezést produkáló LIGO kutatóintézet igazgatója a washingtoni sajtótájékoztatón. – Az univerzum először szólt hozzánk a gravitációs hullámokon keresztül. Egészen eddig süketek voltunk.”

David Reitze magyarázata szerint két közepes méretű fekete lyuk összeütközéséről van szó, ezt sikerült másfél milliárd évvel az esemény után érzékelni. A felfedezés érdekessége, hogy a gravitációs hullámok Einstein relativitáselméletéből következnek, bár ő azt jósolta, hogy ezeket nem lehet majd detektálni. (Lásd keretes cikkünket!)

Einstein elmélete a világegyetemet olyannak írja le, mint egy kifeszített lepedő, amelyre ha rátesznek egy vasgolyót, meggörbíti a teret. Minél nagyobb valaminek a tömege, annál jobban meggörbíti a teret, ennek a következménye a gravitáció. Ebben a meggörbült térben okoz fodrozódást vagy szebb nevén gravitációs hullámot, ha egy nagy tömegű objektum nagy sebességgel halad. Ilyen nagy tömegű test például egy fekete lyuk, amely valaha egy csillag volt, de felrobbanása után egy jóval kisebb méretű objektummá zsugorodott össze, amelyből már nem lép ki a fény – innen az elnevezés. A hatás erősebb persze, ha nem egy, hanem rögtön két fekete lyuk mozog, esetleg egymásnak ütközik. Ezt érzékelték most a nemzetközi kooperációban dolgozó kutatók két helyszínen is, Hanfordban és Living­-stonban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!