hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A palesztin Hitler
Al-Husszeini szerepe a „végső megoldás” kidolgozásában

2015. 10. 29.
Világszerte óriási vihart kavart Benjamin Netanjahu kijelentése, melyben azt állította: Adolf Hitler eredetileg nem kiirtani akarta a zsidókat, hanem elűzni. Az izraeli kormányfő nemzetközi össztűz alá került, amikor rámutatott Hadzs Amin al-Husszeini jeruzsálemi főmuftinak a zsidóság kiirtásában való felelősségére, pedig a történelmi dokumentumok alapján felelőssége megkérdője­lezhetetlen a holokausztban. Nem rajta múlt, hogy tervét – a Közel-Kelet teljes zsidómentesítését – a né­met hadsereg egyiptomi vereségei miatt nem sikerült megvalósítania. Al-Husszeinit a nürnbergi perekben bíróság elé akarták állítani, ám a nagyhatalmi titkos-szolgálatok paktumának köszönhetően büntetlen maradt, így tovább szíthatta a zsidóellenes gyűlöletet az arabok között. A PFSZ létrejötte, a véres intifádák és a nácizmus népszerűsége az iszlám világban nem képzelhető el a volt főmufti öröksége nélkül.

A Jeruzsálemben rendezett harminchetedik Cionista Világkongresszus nyitó- napján Benjamin Netanjahu mondott beszédet. Ebben részletesen cáfolta azokat a hazugságokat, amelyeket a palesztin vezetők az elmúlt hetekben mindennapossá váló brutális, késelős merényletek ürügyeiként állítanak.

Az egyik ilyen hazugság, hogy Izrael meg kívánja változtatni a Templom-hegyen a status quót, a másik szerint pedig Izrael le akarja rombolni az al-Aksza mecsetet. Az izraeli kormányfő beszédében rávilágított arra, hogy ez a fajta hazugság nem új keletű, hiszen Hadzs Amin al-Hussze­i­ni már közel száz évvel ezelőtt ugyanezekkel a rágalmakkal szította a palesztin né­pet a Szentföldön tartózkodó zsidóság elleni gyűlöletre.

A palesztinok szellemi atyjának tartott jeruzsálemi főmuftival kapcsolatban Netanjahu a náci Németország „végső megoldásában” vállalt szerepére is rámutatott. „Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket. Hadzs Amin al-Husszeini Hitlerhez ment, és azt mondta: ha elűzi őket, mind idejönnek. – Akkor mit tegyek velük? – kérdezte Hitler. – Égesse el őket – mondta Hadzs Amin al-Husszeini” – fogalmazott beszédében Benjamin Netanjahu.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!