hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jóm kippúr csodája: egyedül állította meg a szíriai hadsereget
A hősök a harctéren születnek

2015. 09. 24.
Izrael négy legnagyobb katonai hőse között tartja számon a hadtörténet Zvika „Zvi” Greengold (fenti képünkön balra) tankparancsnokot, aki 1973-ban, a jóm kippúri háború első napján szinte természetfeletti bátorsággal, leleményességgel és szerencsével tartóztatta fel jószerint egyetlen harckocsival a Golán-fennsíkon felsorakozott szíriai hadsereget. Greengold az őszi ünnep alkalmából exkluzív interjúban idézte fel a Jerusalem Post újságírójának a 42 évvel ezelőtt történteket. Mint kiderült, nem túlzás csodát emlegetni, mert a zsidó állam modern kori történetében talán egyszer sem volt olyan közel a teljes megsemmisüléshez, mint 1973. október 6-ának éjjelén.

Pedig Zvi Greengold nem készült hősnek: az interjúban elismerte, hogy a jóm kippúri háború előtt minden lehetőséget igyekezett megragadni arra, hogy leszereljen a hadseregből. Álma az volt, hogy a nyugat-galileai Lohamei Hagetaot kibucban az általa telepített halastavakat gondozza.

A katonaságnál feladata a lehető legtávolabb esett a halgazdálkodástól. Az 1971-ben felállított 74-es tankzászlóalj parancsnokaként egységével a Golán-fennsíkon állomásoztak, ahonnan hol Libanonba, hol Szíriába, hol pedig Jordánia felé kellett védelmi hadműveleteket végezniük. Amikor éppen leszerelt volna, Greengold parancsnoka váratlanul megbetegedett, így neki kellett átvennie az irányítást. A feladatot olyan jól oldotta meg, hogy felettesei kérték, maradjon.

„Jó harckocsizó és jó parancsnok voltam, viszont nagyon frusztrált, hogy rendszeresen hiányzott valami: vagy a tankokból, vagy a sofő­rökből vagy pedig a tüzérekből volt kevés.” Az izraeli hadsereg, az IDF akkoriban brit gyártmányú Centurion tankokat használt, amelyeket saját igényeik szerint alakítottak át.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!