hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Édenkert harcosai
Az asszír keresztényektől elfordult a világ, de ők nem adják fel

2015. 08. 18.
Miközben Obama elnök szinte az egész augusztust a Martha’s Vineyard szigeti elnöki nyaralóhelyen tölti, és az európai vezetők is szétszéledtek kedvenc vakációs célpontjaikra, Észak-Irakban a világtól elfeledve vívják élet-halál harcukat az asszír keresztények, akiket csak a kurd pesmergák támogatnak. A tét az, hogy marad-e hírmondója a világ egyik legrégebbi keresztény közösségének, amely sikerrel evangelizálta a Keletet. De velük együtt eltűnhet a több ezer éves asszír etnikum is abból a térségből, ahonnan hajdan meghódították az akkori világ nagy részét. A Ninivei-fennsík a bibliai édenkert része volt, ma a háború és népirtás pusztasága – írja megdöbbentő helyszíni riportjában a The New Republic magazin.

Nael Marcus Nisszan az iraki főváros, Bagdad Dori nevű asszír negyedében nőtt fel, gyerekkorából leginkább az utcákon csapatosan vonuló kóbor kutyákra emlékszik, akik gyakran megkergették a sikátorokban. Odahaza sem volt könnyebb sorsa, apja és anyja is rendszeresen verte. Helyzetük az amerikai katonák  2003-as bevonulása után még rosszabbra fordult, mert a negyedet szunnita szélsőségesek vonták ellenőrzésük alá.

„Ez a háború nem fog véget érni”

Nisszan csak nagy szerencsével élte túl a környékükön elkövetett merényleteket. Az egyik autós öngyilkos terrorista a bagdadi piacnak abban a sarkában robbantott, ahol Nisszanék üzlete állt. A törmelék betemette a fiút, de sértetlenül túlélte a támadást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!