hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Prédára vetett életek
Az abortuszvédő szervezet igazgatója kínálta eladásra magzatok testrészeit

2015. 07. 23.
Gyakorlatilag a teljes magyar mainstream média (a vs.hu és az atv.hu kivételével) elhallgatta a hó­nap amerikai vezető sztoriját, annak ellenére, hogy a hírről – némi kezdeti tétovázás után – az idehaza mérvadónak tekintett összes angol nyelvű világlap beszámolt. Ez a hallgatás csak aláhúzza: olyan súlyú ügyről van szó, amely nyomán – ha őszintén végiggondolja valaki a következményeket – többé nem lehet konzervatív mániának beállítani az abor­tusszal kapcsolatos kritikákat. Miről is van szó? Két nap alatt kétmillióan látták a YouTube-on ezt a megdöbbentő rejtett kamerás videót, amin a Planned Parenthood abortuszvédő szervezet igazgatója magzatok testrészeit árulja vacsora közben egy elegáns étteremben.

Illegális szervkereskedelem és gyilkosság vádjával néz szembe Amerika legnagyobb, legismertebb és legnagyobb hatású abortuszhálózata, a Planned Parenthood (PP). A klinikáin éves szinten 300 ezer abortuszt végrehajtó szervezet vezető tisztségviselőjét egy életpárti aktivisták által létrehozott szervezet munkatársai keresték fel, akik magukat vásárlóknak állítva azt mondták, hogy tudományos kutatásaikhoz nagy tételben magzatok szerveire van szükségük, és erre árajánlatot is kértek.

A PP orvosi kutatásokért felelős igazgatója, Dr. Deborah Nucatola egy elegáns Los Angeles-i étteremben vörösbort kortyolgatva, és fitnesz­­salátát majszolva ismertette a lehetőségeket: bemutatta a rendelkezésre álló készleteket, a „testdarabok épségét” garantáló eljárást és végül egy árlistát is. Minderről rejtett kamerás felvétel készült, amelyről a Planned Parenthood is kénytelen volt elismerni, hogy valódi, bár a nyilvánosságra hozott 5 és fél perces anyag szerintük tudatosan szerkesztett. Válaszul a videó készítői nyilvánosságra hozták a teljes, közel háromórás felvételt is.

A videó készítői azt állítják, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem egész szervezet épült az üzletszerű szervtermelésre, és ennek során nemcsak a magzatokat ölték meg, hanem a barbár módszerekkel a terhes nők életét is veszélyeztették. Az amerikai képviselőház azonnali meghallgatást kezdeményezett az ügyben. Ha a vádak igazak, az akár a nagynevű „abortuszgyár” bukását is jelentheti – legalábbis elvben, mert például a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest egyetlen szót reagált az egész ügyre. „Nem” – ennyit válaszolt az újságírói kérdésre, hogy a botrány nyomán tervezik-e felülvizsgálni a Planned Parenthood szövetségi anyagi támogatását. (Korábban a szervezet közgyűlésén felszólalt Barack Obama is. Az elnök kijelentette: „A Planned Parenthood meg­bízható barát a nők számára, Isten áldja a munkájukat”. Szintén a szervezet támogatója a 2016-os elnökválasztás esélyese, Hillary Clinton is, aki twitterüzenetben azt írta támogatóinak: „Szeretem a Planned Parenthoodot, remélem, ti is …”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!