hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis, kinek az élete?
Pro és kontra vélemények cikkünk nyomán

2015. 07. 12.
Két héttel ezelőtt írtunk a 39 éves francia fiatalember, Vincent Lambert esetéről, aki egy baleset miatt hét éve éber kómában fekszik. Felesége és rokonai egy része szeretné megvonni tőle az életben maradáshoz szükséges táplálást, miközben édesanyja és testvéreinek egy része szerint Vincent - ha korlátozottan is - reagál szerettei látványára és hangjára. Az Emberi Jogok Európai Bírósága nagy vihart kavaró döntésében a feleségnek adott igazat, és engedélyezte, hogy az orvosok megszüntessék Vincent táplását. Ez a gyakorlatban lassú éh- és szomjhalált jelent a fiatalembernek. Az esetről írt cikkünket - a Vigyázó! blog révén - az Index is átvette, és néhány nap alatt több mint 36 ezren olvasták. Sok, egymással is vitázó kommentár érkezett az íráshoz, most ezekből idézünk néhányat.

Nagyon nehéz kérdés. Az eldöntöttnél még az is jobb, ha az anyja főbe lövi. A fia nem szenved tovább, az azt követő per és kimenetele pedig bőven szolgálna tanulsággal a jövő számára.

***

Azt gondolom, a legfontosabb kérdés, hogy maga a beteg mit akar. Ha meg akar halni, felháborítóan álszent és embertelen dolog életben tartani. Ha nem tud nyilatkozni, akkor persze bonyolultabb a dolog, de úgy gondolom, ebben az állapotban lehetetlenség emberi módon élni, tehát valószínűnek tartom, hogy ő is meg akar halni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!