hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiátkozott maffiózók

2014. 07. 19.
„Azok, akik életükben – mint a maffiózók is – a gonosz útját követik, nincsenek közösségben Istennel: ki vannak átkozva!” – hangzott el Ferenc pápa szájából nemrégiben. A meglepő és nem várt kijelentés értelmezésén sokan vitatkoznak. Több római katolikus hírforrás szerint egyértelműen szó szerint kell venni a mondottakat, míg a Radio Vatikan szerint azért mégsem reménytelen a bűnözők helyzete.

A hírforrás az egyházjogi különbségtételre hivatkozik, amely szerint az exkommunikációnak (kiközösítés, kiátkozás) két fajtája van. Az egyik esetben a cselekedet elkövetésével automatikusan életbe lép a büntetés, a másik esetben pedig egy püspöknek vagy a pápának ki kell mondania az ítéletet a megfelelő eljárást követően. A maffia által elkövetett bűnök ez utóbbi kategóriába tartoznak, azaz a Radio Vatikan levezetése szerint, ha megtérnek, akkor nem lesz rájuk érvényes a kiátkozás.

A pápa szavai egy calabriai látogatása során hangzottak el, ahol a ’Ndrangheta klán uralkodik. A katolikus egyházfő kétszáz férfi és női fogvatartott előtt beszélt a társadalom szélére szorult emberek fontosságáról. Ezt követően találkozott annak a hároméves kisfiúnak az édesapjával és nagyanyjával, akit januárban lőttek agyon nagyapjával együtt, majd felgyújtották az autót, amelyben ültek. A bűncselekményt való­színűleg rivális drogbandák követték el, az olaszokat is sokkolta annak brutalitása.

A kisfiú, Coco Campolongo apja akkoriban börtönben ült, és még ma is fogságban van. Őt látogatta meg és bátorította a pápa, hogy imádkozzon fiáért. Ezt követően egy rehabilitációs klinikán, ahol szegények és kábítószerfüggők laknak, részt vett egy ebéden, majd ellátogatott egy hospice házba. Ezután Sibariban, egy szabadtéri misén hangzottak el a maffiával kapcsolatos szavai. „Ezt a rosszat le kell győzni, el kell tűnjön az útból. Nemet kell rá mondanunk” – jelentette ki, és hozzátette, hogy az egyház minden erejével harcolni fog a szervezett bűnözés ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!