hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amiről Ferenc pápa hallgat: kik üldözik a keresztényeket?
Keresztre velük!

2014. 06. 12.
„Imádkoznunk kell azért, hogy Ferenc pápa meglássa: az iszlám fundamentaliz-mussal való konfliktus ugyanolyan sorsdöntő a keresztény egyház, mint a zsidóság számára” – írja a hétvégi „békeima-csúcstalálkozó” előtt megjelent cikkében a Jerusalem Post publicistája, Isi Liebler. A pápa közel-keleti látogatása során ugyan általánosságban elítélte a térségben zajó keresztényüldözést, ám sem konkrét áldozatokat, sem konkrét felelősöket nem nevezett meg. Közben pedig egyre több riasztó hír érkezik arról, hogy az iszlám kalifátus megteremtéséért harcoló fegyveres terrorhadseregek egymás után néptelenítik el a Közel-Keleten a még megmaradt keresztény közösségeket is. A kereszténység szülőhelye hamarosan ugyanolyan sorsra juthat, mint Észak-Afrika, amely egykor – az iszlám hódítások előtt – az egyház egyik legerősebb bázisa volt, ám ahol mára szinte teljesen megszűnt a kereszténység jelenléte.

Ferenc pápa úgy tűnik, hogy mindenkit hajlandó a béke emberének elfogadni, a tényektől függetlenül. Szó nélkül odaállt imádkozni a Betlehem melletti biztonsági falhoz, annak ellenére, hogy azon a holokausztot durván relativizáló feliratok voltak láthatók. „Betlehem olyan mint Varsó” – állt az egyik graffitin, csupán néhány méterre a pápa lehajtott feje mellett. Az egyházfő nem tett említést arról, hogy a fal a 2000 és 2002 közötti tömeggyilkos intifáda után épült, a gyerekeket, nőket és időseket válogatás nélkül gyilkoló palesztin terroristák elleni védekezésül.

A pápa Jeruzsálemben testvéri ölelésben részesítette Muhammad Husszein sejket, aki vad antiszemitaként a zsidóságot Allah ellenségeinek tartja, jogosnak tartja az öngyilkos merényleteket és rendszeresen azzal vádolja Izraelt, hogy az Al-Aksza mecset elpusztítására törekszik. Néma maradt akkor is, amikor Fuad Twal latin pátriárka Betlehemben az izraelieket Heródes királyhoz (értsd: a gyerekgyilkos mészároshoz) hasonlította. Abbasz elnököt is a szokásos nyugati mantra szerint a „béke emberének” nyilvánította, említést sem téve az ellenőrzése alatt álló területen zajló antiszemita propagandáról (nem is beszélve a palesztin egységkormányba befogadott Hamasz gázai terrorjáról, ahol már mutatóban sem maradtak keresztények). Nem helyesbítette Abbászt, aki rendszeresen palesztinnak állítja Jézust. Ha pedig a pápa nem áll ki Jézus mellett, akkor miért kellene ezt elvárni világi politikusoktól?

A Vatikán az utóbbi évtizedben egyszer próbált meg – óvatosan – emlékeztetni arra, hogy milyen veszély fenyegeti a világot az iszlám fundamentalizmus terjedése által. XVI. Benedek 2006-ban a regensburgi egyetemen tartott beszédében idézte II. Manuel Palaiologos bizánci császárt, aki szerint Mohamed „semmi olyan újdonságot nem hozott, ami ne lenne gonosz és embertelen, mint amilyen a parancsa is, hogy kard által hirdessék a hitet, amelyet prédikált”. A pápa a beszédében jelezte, hogy ezt a véleményt túlzónak tartja, ám szavai mégis olyan felzúdulást váltottak ki, hogy azóta a Vatikán még véletlenül sem bírálja az iszlám fundamentalizmust. Ez a szándékos vakság is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években egyre erőteljesebbek és módszereikben egyre brutálisabbak lettek a keresztényellenes iszlám támadások, Indonéziától Nigériáig, Szudántól Irakig. Az elmúlt hetek eseményei azt jelzik, hogy a pápa közel-keleti útja inkább bátorítást adott a dzsihád harcosai számára, akik azt látják, hogy a keresztény világ morális vezetője egyetlen szóval sem bírálja őket. A nemzetközi média pedig a jól bevált módszerrel egymástól elszigetelve mutatja be az eseményeket, a pakisztáni Karacsi repülőtere elleni támadástól kezdve a nigériai lányrabló tömeggyilkosokon át a szíriai terrorig, anékül, hogy összekötné a felháborító események mögötti világnézetet és vallási ideológiát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!