hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa elrablása
Szakállas „nő” ejtette foglyul a vén kontinens szavazóit

2014. 05. 15.
Egy szakállas „nő” ejtette foglyul a vén kontinens szavazóit és a közhangulatot. Szombat este bizonyítást nyert: sokat elbír a képernyő és az európai gyomor. Az 59. Eurovíziós Dalfesztivált egy hosszú estélyi ruhába öltözött transzvesztita férfi nyerte erős sminkben, műszempillákkal és épphogy közepes dalával. Bár az extremitások az utóbbi években rendre helyezéseket értek el a nemzetek legnagyobb zenei versenyén, idén az unió himnusza, az Örömóda szolgált indulóul a kultúra bölcsőjének tartott kontinens és az eddiginél is nyíltabb homoszexuális büszkeség nászához.

A huszonöt éves osztrák Thomas Neuwirth, művésznevén Conchita Wurst, a dalverseny majd hatvanéves történetében a negyedik legnagyobb pontszámmal aratott könnyes-konfettis diadalt. A győztes azt üzente a kritikusoknak, hogy „a verseny éjszakája mindazok ünnepe volt, akik hisznek a béke és szabadság jövőjében. Tudjátok, hogy kik vagytok – egységben vagyunk, és nem lehet minket megállítani”. Mértékadó vélemények szerint sem énekhangja, sem a Főnix felemelkedése című szám nem magyarázza azt a cunamiszerű támogatást, ami már a szavazás alatt erősödött, majd a győzelmi pillanatban euforikus népünnepéllyé magasztosult. De akkor mi történt a dán fővárosban?

A Koppenhágából közvetített grandiózus gálán huszonhat európai ország versenydala hangzott el. A dalfesztivál, hasonlóan az olimpiákhoz vagy a focivébékhez, az egyéni teljesítményeken túl mindig a részt vevő országok valós vagy vélt karakteréről sejtet valamit, a nézők jó része nemzeti érzelmeket él át, melyek sokszor túlzott indulatokat gerjesztenek. Bár még ez is jobb, mintha a kérdéses felek háborúznának.

Az énekesek tudják, hogy mind szimbólumok a világ legnézettebb dalversenyén. Gyakran hazájuk valamilyen jellegzetes „brand”-jével (népviselet, hangszer stb.) keltenek feltűnést, majd ezt modern popelemekkel keverik, hogy a figyelmet a növekvő ingerküszöb miatt valahogy magukra irányítsák. Nem ritkaság már a népdalba oltott rap, a kendős nagymamák rockja és ahogy a lengyelek most próbálkoztak: a népi zsánerbe oltott nyílt szexualitás (amivel idén nem sokra mentek). További erős irányzat a fesztiválokon a flitter, a suhogó selymek varázsa a jó öreg szintipopos eurodiszkóval nyakon öntve, a Modern Talking köpönyegéből előbújva; ezt most a román és az ukrán versenydalok példázták. És idén is megérkeztek a hömpölygő-romantikus balladák. A norvégok szolid „favágója” ezt a vonalat igényesen, míg a macedónok kétméteres óriása kissé endékás-esztrádosan hozta. Neuwirth (Conchita) produkciója nagyjából ez utóbbi csoporthoz társult. A krémszínű nagyestélyibe bújtatott teátrális „díva” már az elődöntőben hangos ovációt aratott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!