hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mekkora területre jogosult a zsidó állam?
Izrael megcsonkítása

2014. 02. 20.
„A végleges megállapodás után egyetlen izraeli katonát vagy civilt sem fogunk látni a földünkön” – ezzel a mondattal üdvözölte Mahmúd Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke a béketárgyalások újraindítását Washingtonban tavaly júliusban. Amerikai kezdeményezésre a két fél kilenc hónapot kapott a konfliktus teljes lezárására. A határidő hamarosan letelik, ám az erőteljes amerikai és európai sürgetés ellenére eddig nem történt előrelépés. Bármilyen reális megállapodás előfeltétele lenne ugyanis, hogy a békeközvetítők elismerjék: az érvényben lévő nemzetközi jog alapján nem követelhetik Izraeltől, hogy bármilyen területről lemondjon, és elismerjen egy palesztin államot.

Az izraeli–palesztin békekötést célzó folyamatban a Jeruzsálem státuszát és a menekültkérdés rendezésének módját érintő ellentétek dacára ma már minden oldalon szinte evidenciának vélik, hogy Izraelnek fel kell áldoznia Júdea és Szamária (Ciszjordánia) bizonyos területeit egy palesztin állam létrehozásához. A vitát ebben a körben az átadandó területek mértéke, az érintett zsidó települések sorsa és a biztonsági garanciák képezik. A palesztinok az 1967 előtti választóvonalak alapján történő rendezéshez ragaszkodnak. Izrael ellenben az ott lévő zsidó települések fennmaradásának érdekében és biztonsági okokból akár területcserék árán is, de meg kívánja tartani Júdea és Szamária egy részét (a nem hivatalos értesülések szerint 10-13 százalékát).

Nemzetközi színtéren ma már szalonképtelennek tartják az úgynevezett „kétállamos megoldás” elvitatását, annak megkérdőjelezését, hogy az izraeli fennhatóság alatt álló mai terület megosztásával a zsidó állam mellé egy palesztin államot is felállítsanak. A területmegosztás szorgalmazói nem akarják tudomásul venni, vagy átsiklanak rajta, hogy „Palesztina” felosztása egy zsidó és egy arab nemzeti otthonra már régen, az első világháború után megtörtént, az ENSZ elődje, a Népszövetség által létrehozott palesztinai brit népszövetségi mandátumszerződés égisze alatt.

A nemzeti otthon visszaállítása

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!