hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szörnyecskék helyett prófétákat!
Ferenc pápa megreformálná a papnevelést

2014. 01. 09.
A katolikus egyházfő a papnevelésben jelentős szerepet vállaló szerzetes rendfőnökök közgyűlésén radikális reformokat sürgetett, és bírálta a szemináriumok jelenlegi gyakorlatát.

Szinte hagyományszámba megy, hogy a kényesebb anyagok megjelentetését Ferenc pápa nem a hivatalos vatikáni csatornákra, hanem rendtársaira bízza: szeptemberben a Civiltà Cattolica című jezsuita folyóirat jelentette meg a reformterveire vonatkozó interjút; s most ugyanitt olvasható részletes tudósítás egyházi vezetők egy november 29-ei, zártkörű találkozójáról. Nem ok nélkül telt hosszú időbe, mire az anyag „átment a rendszeren”, és nem véletlenül testálták bizalmi szerkesztőre. A rendfőnökök csupán egy köszöntés erejéig hívták meg a pápát évi rendes találkozójukra, ám ehelyett egész délelőttös beszélgetést – s gyakorlati tanácsokat és némi baráti fejmosást – kaptak.

„A szíveket kell képezni, máskülönben kis szörnyetegeket nevelünk. Utána pedig ezek a kis szörnyetegek fogják tanítani Isten népét. Ettől libabőrös leszek” – mondta az egyházfő, és azt is kifejtette, mit ért „szörnyképzés” alatt: a képmutató papnevelést, amellyel szakítani kell, ha „korszakváltást” akarunk.

Az egyházfő felidézte, hogy papnövendékként milyen álszent, „klerikalista” tanácsot kapott: „Aki előre akar lépni, annak világosan kell gondolkodnia, és homályosan kell fogalmaznia”. Pedig éppen a világos beszéd a papi szolgálat eszköze: „Aki fiatalokkal dolgozik, nem ragadhat le ott, hogy igyekszik rendezetten, cizelláltan fogalmazni, mintha értekezést írna, mert az ilyesmi a fiatalokról lepereg. Új nyelvet kell beszélni, újfajta módon!”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!