hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Babilon öröksége Washingtonban
Kit illetnek az ősi kincsek?

2013. 11. 21.
Washingtonban, egy kőhajításnyira a Fehér Háztól található a Nemzeti Levéltár impozáns épülete, ahol megtalálható az amerikai Függetlenségi nyilatkozat és az Alkotmány eredeti példánya. A legtöbb turista ezek miatt a csúcstechnológiával konzervált történelmi dokumentumok miatt látogat el a levéltárba. Az elkövetkező néhány hónapban a múzeum egy másik terme ad otthont annak a kiállításnak, amely egy szenzációs felfedezés eredménye és egyben egy heves vita tárgya is.

2003 májusában Harold Rhode, a Pentagon kulturális szakértője Irakba utazott. Tudomására jutott, hogy iraki kollégái rendkívüli felfedezést tettek. Szaddám Huszein titkosrendőrsége egykori főhadiszállásának sötét pincéiben megtalálták az iraki zsidóság közel harminc éve elrabolt írott emlékeit. Az iratok között számos rendkívüli eszmei értéket képviselő dokumentum található, például egy közel 500 éves Biblia is.

Nabukodonozor király mintegy 2500 évvel ezelőtt hurcolta el a zsidókat az ókori Izrael területéről Babilonba. Az országban a babiloni fogságravitel óta élnek zsidók – itt volt megtalálható a zsidó diaszpóra legnagyobb létszámú közössége.

Irakban a második világháborút megelőzően nagy létszámú zsidó közösség élt –1940-ben még 137 ezer zsidó élt az országban, Bagdad lakosságának a negyedét is ők alkották. Itt találhatóak a bibliai Dániel, Ezékiel, Ezsdrás és Jónás sírhelyei. A judaizmusban nagy tekintéllyel bíró Babiloni Talmud is itt született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!