hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A véráztatta Szíria
Az ábrahámi őshaza története (1. rész)

2013. 09. 26.
Mark Twain útinaplójában azt írta Szíriáról, hogy „ezer birodalom csontjai” hevernek ott, szerte a pusztában. Az elmúlt években a pusztulás és tragédiák hírei érkeztek a közel-keleti országból, de az amerikai író megjegyzése arra emlékeztet, hogy nem a mai rezsim az első, amelyet elsöpörhet a történelem hulláma a térségben. A világ legnagyobb régészeti lelőhelyei közül több is Szíriában található, az északi „holt városoktól” kezdve a legendás Aleppón és Damaszkuszon át a római kori Palmüráig. Ez a vidék népek, dinasztiák és birodalmak bölcsője, amelyek történelméről – részben a térségben zajló konfliktusok miatt - még a mai napig nem állt össze egységes kép. Grüll Tibor ókortörténész írásának első része.

Az ókori Szíria a Mezopotámiától a Földközi-tengerig húzódó „Termékeny félhold” nyugati sávját foglalta magában. A főként kiterjedt síkságokból álló, valaha meglehetősen gazdag vidék lakóinak ritkán adatott meg a béke. Szíria területe a nagy ókori birodalmak állandó jövés-menésének, népek vándorlásának színteréül szolgált: akkádok, arámiak, hettiták, asszírok, egyiptomiak, kananeusok vonultak hadaikkal egymás ellen, és telepedtek le itt a harcok elmúltával. E hatalmas térség történelmében mégsem a nagy birodalmak vagy az aprócska fejedelemségek hoztak maradandó változást, hanem egyetlen nemzetség, amely az arámiak közül vált ki, és vezetőjét úgy hívták: Ábrahám.

Az 1947-ben „Franciaország és a Népszövetség akaratából” alakult Szíriai Arab Köztársaság határai természetesen nem esnek egybe a történelmi Szíriáéval. Ez utóbbi a mai Törökország déli és a mai Irak nyugati részét, valamint Libanon teljes területét is magában foglalta. A történelmi Szíria számos tájegységre oszlik: tengerpartját észak–déli irányú hegységek zárják el a belső területektől. A hegységek között termékeny síkságok találhatók, melyeket a síkságon lustán hömpölygő folyók öntöznek, valóságos gyümölcsöskertté téve a vidéket. A szíriai füge, szőlő, datolya és a belőlük készült sütemények már az ókorban is hírnevet szereztek ennek a területnek! Ezzel szemben a keleten messze elnyúló Szír-sivatag igen száraz sztyeppevidék, ahol legfeljebb nomád állattenyésztők vagy az oázisokban megtelepedett földművelők élnek. Szíria ökológiai adottságai történeti régióinak kialakulására is befolyással voltak: városok csak a tengerpart közelében vagy a folyókkal öntözött termékeny völgyekben jöttek létre.

Civakodó kiskirályok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!