hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Superman a szószéken
Életeket tud menteni, de lelkeket nem

2013. 06. 27.
A reneszánszukat élő képregényhősök sorában legutoljára Az Acélember címmel megjelent Superman mozifilm kasszírozott be már az első hétvégén 116 millió dollárt az Egyesült Államokban. Hazánkban számos cikk jelent meg a film kapcsán, amelyek a legapróbb részletekbe menően tárgyalják Superman karakterének 1932-es megjelenése óta zajló fejlődését, vagy inkább alakulását, beleértve a mozgóképes feldolgozásokat is. Egy szempont azonban következetesen kimarad a magyar sajtóból, amit nem csak az amerikai média „látott bele” a filmbe, hanem maga a Warner Brothers fogalmazott meg.

A készítők névsorát látva borítékolható volt a siker: a filmet Zack Snyder rendezte (300); a szintén DC karakter Batman trilógiáját is jegyző Christopher Nolan volt a producer, a zenét pedig Hans Zimmer hollywoodi legenda szerezte. Ezzel a jól sikerült debütálással a júniusban bemutatott filmek között az első helyre lépett a bevételt illetően, noha elmarad például a konkurens képregénycég alakja, a 174 milliót besöprő Vasember 3 mögött.

Joe Shuster és Jerry Siegel író-rajzoló páros zsidó bevándorlók gyermekeiként alkották meg a szintén bevándorlónak számító szuperhős karaktert. Miután eladták a DC Comics-nak, a figura számos változáson ment keresztül mind a képregények lapjain, mind a sorozatok és mozifilmek rendezéseiben. A történet egy a pusztulásához közelgő bolygón, a Kryptonon kezdődik, amelynek vezető tisztségviselői, a későbbi Superman szülei Jor-El és Lara egy végzetes katasztrófa elől menekítik egyetlen fiúgyermeküket a Földre, ahol a kis Kal-El-t a Kent házaspár találja meg és neveli fel farmjukon. A kisgyereknek a Clark nevet adják, aki környezete megvetését éli át folyamatosan visszahúzódó és pipogya természete miatt. Vészhelyzetek alkalmával azonban elő-előbukkan benne a szuperhős. Hogy inkognitóját megtartsa, civilben Clark Kent (Henry Cavill) egy SZTK-szemüveges újságíró, aki együtt dolgozik barátnőjével, Lois Lane-nel.

Superman karaktere abszolút meghatározó a teljes képregényszakmában és a szuperhősök világában. Már pályája elején erősen beépült az amerikai köztudatba, ugyanis a nagy gazdasági válság és a világháborúk hatalmas igényt teremtettek az USA-ban a minden gonoszt legyőző, erkölcsös megmentőre. A most bemutatott film beleilleszkedik az aktuális szuperhős-feldolgozások tendenciájába, amelynek során egyrészről megismerjük a történet kezdetét (lásd: Batman Begins), valamint egy sokkal emberibb, sérülékenyebb főhőst vagy héroszt, ezzel is közelebb hozva őket hozzánk. Az alkotók ezúttal sem különösebben törekedtek a tudományos, technikai háttér vagy éppen a logikai bukfencek megmagyarázására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!