hetilap

Hetek hetilap vásárlás
High-tech és szupersztárok Rómában
Grüll Tibor: 50 dolog, amit nem képzeltél volna a rómaiakról

2013. 05. 23.
Az alapján, amit a Római Birodalomról tudunk, gyökeresen meg kell változtatnunk az ókorról alkotott, sokszor poros és múzeumszagú elképzeléseinket – véli dr. Grüll Tibor ókortörténész, aki szerint a gőzgép feltalálásáig bezárólag nem született hasonló, a mai értelemben véve is modernnek számító társadalom. 50 dolog, amit nem képzeltél volna a rómaiakról című legújabb könyvében egyebek mellett olyan meghökkentő téma­körök tárgyalásával illusztrálja állítását, mint a plázák, a légszennyezés, a Barbie babák, az analóg számítógép, a sztárkultusz, a jégszekrény, az őslénypark, a vegyi hadviselés, a női emancipáció vagy éppen az ablaküveg.

Mennyiben több az olvasóközönség ingerküszöbének ostrománál, hogy modernként írja le azt, ami antik?

– Szándékom több volt szimpla publicisztikai fogásnál. Ókori szerzők olvasása közben folyamatosan az az érzésem, hogy az akkori és a mostani emberek semmiben sem különböznek egymástól. Bár az ókoriak nem ismerték a repülőt, az autót, a televíziót és a mobiltelefont, ugyanúgy szerettek utaz­ni, élvezték a kényelmet, a jó ételeket, a játékokat, intrikáltak, ármánykodtak, szerettek és gyűlöltek. Emellett rendkívül fogékonyak voltak az újításokra. Az ötvenes évek óta széles körben elterjedt az a Moses I. Finley oxfordi professzor nevéhez fűződő elmélet, amely szerint az ókor csökönyösen ellene volt a technikai innovációnak. Ennek azonban épp az ellenkezője igaz. Dionüsziosz, Szirakúza türannosza például gőzkocsin pöfögött végig a város utcáin egy felvonulás alkalmával. A gallok feltalálták az aratógépet; egyre több helyen alkalmazták a vízimalmokat (nemcsak gabonaőrlésre és kőzúzásra, hanem fűrészelésre is); egy Antiküthéra szigete mellett felfedezett hajóroncsban pedig olyan analóg számítógépet találtak a búvárrégészek, amely alkalmas volt a bolygók mozgásának kiszámítására. A szerkezet bonyolultsága a svájci órákéval vetekszik. A hajóroncsokból vagy épp Pompeiiből előkerült orvosi műszerek tucatjairól orvos-szakértők úgy nyilatkoztak, hogy többségüket a mai napig használják a gyógyászatban.

Tudna említeni olyan újításokat is, amelyek elterjedtek ugyan a római korban, de később mégis feledésbe merültek és a középkor után ismét fel kellett őket fedezni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!