hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb  vádak  Ferenc  ellen
Hol kezdi a reformokat a pápa?

2013. 04. 18.
Nyolc bíborosból álló tanácsadói testületet nevezett ki Ferenc pápa a vatikáni kúria reformjára. Bár az olasz sajtó forradalmi egyházi  fordulatról ír, a testülettől gyors döntések nem várhatók. A hivatalos szentszéki közlemény szerint ugyanis a főpapok első találkozójukat csak október elején tartják. Közben a Washington Post azzal vádolta meg a pápát, hogy Buenos Aires-i érsekként támogatott egy olyan papot, akit pedofília miatt 15 éves börtönbüntetésre ítéltek.

Megválasztása után egy hónappal Ferenc pápa nekilátott a rendcsinálásnak. Legalábbis Olaszországban így értékelik a vatikáni bejelentést az új reformbizottság felállításáról. Vannak, akik egyenesen forradalmi változásokról beszélnek, és úgy vélik, hogy az új pápa vissza akar térni a korai egyházat jellemző testületi vezetéshez. Más álláspont szerint Ferenc pápa saját rendjétől, a hasonló struktúrájú jezsuitáktól vette a példát.

A rövid vatikáni közlemény szerint a pápa nyolc bíborost nevezett ki azzal a céllal, hogy „tanácsokat adjanak az egyetemes egyház vezetésében, és tanulmányozzák a római kúriára vonatkozó Pastor bonus apostoli konstitúció felülvizsgálatát”.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az egyházfő a megválasztása előtt a Vatikánban tartott bíborosi tanácskozásokon felmerült „javaslatot” követte. A tanácsadó csoport első ülése csak október elején lesz, de a pápa addig is folyamatos kapcsolatban lesz a bíborosokkal.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!