hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hódítás mámorában
Török kultuszfilm Bizánc elfoglalásáról

2013. 01. 17.
460 éve, 1453-ban esett el a keleti kereszténység központja, Konstantinápoly. Az ostromról hollywoodi mintára készült, nagy költségvetésű, ám nyílt történelem­hamisítástól sem mentes filmeposzt készítettek Törökországban. A hódítás – 1453 című film az ottomán terjeszkedés legnagyobb diadalaként mutatja be a Bizánci Birodalom megdöntését, és a város elfoglalását. A csata valóban korszakváltást hozott, mert ezzel az iszlám teljesen birtokba vette a kereszténység eredeti központjait, ami végzetes meggyengüléssel fenyegette Európát. A kereszténység keletről érkezett a Földközi-tenger nyugati térségébe, miközben év­századokon át a szellemi központok is a Szentföldön, Szíriában, Mezopotámiában és Kis-Ázsiában működtek. Most kezdődő sorozatunkban a keleti kereszténység utolsó centrumának, Bizáncnak a bukásához vezető folyamatokkal, és ennek máig ható következményeivel foglalkozunk.

A 2012-ben bemutatott film nem hagy kétséget afelől, hogy miért tartja pozitív történelmi tettnek az egyébként indok nélküli ottomán hódítást. A két és félórás mű ugyanis Medinában kezdődik, ahol az akkor még csak sivatagi sátorban lakó Mohamed megprófétálja, hogy a messzi jövőben eljön egy muszlim vezér, aki legyőzi Bizáncot. A jövendölés 800 éven át beteljesületlen maradt: a Nagy Konstantin által alapított város, Büzantion, későbbi hivatalos nevén Nea Rómé (Új Róma) kitartott az iszlám hódítással szemben. Több szultán is belebukott a város ostromába, míg végül II. Murád szultán 1422-ben békét kötött Bizánccal. Fia, II. Mehmed (Mohamed) azonban – a film beállítása szerint – apja ravatalánál megfogadta, hogy beteljesíti Mohamed ígéretét. Bár XI. Konstantin bizánci császár ajándékokat és pénzt küldözgetett a szultánnak, a fiatal uralkodó egymás után két követet is lefejeztetett, világossá téve, hogy vége a béke korszakának.

Mehmed évekig készült az ostromra, tanulmányozta az ellenséget, és megtanult görögül is. Erődöt épített a Boszporusz európai partján, ahonnan akadályozni tudta a szorosban a hajóforgalmat. A szultán kémein keresztül egész Európából kapott jelentéseket, így jól tudta, hogy Konstantin hiába fordul segítségért a nyugati hatalmakhoz. Az ígéretek ellenére sem az angolok, sem a franciák, sem a németek nem küldtek sereget Bizánc felmentésére. Bár az utolsó pillanatban a Vatikán egyezséget ajánlott, a szultán ügynökei útján fellázította a radikális ortodoxokat, hogy tagadják meg a Rómának való behódolást. A film szerint az ortodox prédikátorok nagyobb antikrisztusnak tartották a pápát a török szultánnál, így a város – egy kisebb genovai zsoldossereget és néhány hajót leszámítva – magára maradt. A bizánci császár végül a magyarokhoz fordult, de Hunyadi János már nem érhetett oda időben a város felmentésére.

A törökök közel tízszeres túlerőben voltak: a 7000 bizánci védővel szemben 50-70 ezer ostromló sorakozott fel. A támadókat segítette egy magyar ágyúöntő mester, aki a kor csodafegyverét készítette el a szultán számára – igaz, a filmmel szemben a törté­nelmi feljegyzésekből nem egyértelmű, hogy ezt önként tette-e. A nyolc méter hosszú és közel egy méter átmérőjű fegyver ötszázötven kilogrammos ágyúgolyókat tudott kilőni, több mint egy kilométer távolságra. Igaz, a lövések nem voltak pontosak, de a fegyver lélektani hatása így is jelentős volt. A császár a túlerővel szemben a város több mint húsz kilométer hosszú falaiban bízott. A védők nem számoltak azonban a fanatikus török harcmodorral: a janicsárok öngyilkos egységei alagutakat ástak, és felrobbantották magukat a falak alatt. A szultán még az ostrom előtt kijelentette, hogy mindenképpen vér fog folyni, de a mártírok jutalma az, hogy az „igaz ügy” érdekében áldozhatják fel magukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!