hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsidóhajszák

2012. 03. 13.
Mátyás király halála után zajlik le az első jól dokumentált vérvádper is Nagyszombaton, mely tizennégy halálos áldozatot követel. Ezt követően - Nyugat-Európához hasonlóan - hazánkban is rendszeresen felröppen a vérvádgyanú, mely a gyűlöletkeltés hazug eszközével a társadalmi problémákért a zsidóságot teszi felelőssé.

A vérvád, illetve a vérvádgyanú nem más, mint a bűnbakképzés, a gyűlöletkeltés eszköze, mely népi hiedelmekre, vallásos babonákra, félelmekre épül. A vérvád-fantazmagóriák, bár időnként más csoportokkal kapcsolatban is felmerülnek, mégis jellegzetesen a zsidóság megbélyegzésére szolgálnak.

A keresztény (katolikus) berkekben elterjedt rituális gyilkosság vádja (álilát dám) szerint a zsidók a zsidó húsvét (peszách) alkalmával elrabolnak egy keresztény gyermeket, megölik - gúnyolódások, kínzások közben keresztre feszítik -, majd a vérét megisszák, vagy a kovásztalan kenyér (pászka, macesz) sütéséhez használják, vagy a zsidó férfiak menstruációját (?) állítják el vele. Az ostyagyalázás értelmében pedig a zsidók megszentségtelenítik a szentelt ostyát, s addig gyötrik, mígnem vérezni kezd (a katolikus elképzelés szerint ugyanis az ostyát a pap Krisztus testévé változtatja).

A vérvádperek során számos zsidót kínvallatással „beismerő" vallomásokra kényszerítenek. A rágalmak alapvetően a felsorolt képtelenségek mentén fogalmazódnak meg, a zsidókat „sátáni" figuráknak, az emberiség ellenségeinek mutatva be. A gyakran népszerű prédikátorok - később antiszemita politikusok - uszításaival kísért, „karneváli hangulatban" megrendezett pereket zsidóellenes zavargások, pogromok, kiűzetések követik. A „gyermekmártírokat" a katolikus egyház tagjai szentekként tisztelik, személyükhöz „csodás eseményeket" is kötnek. (Tridenti Simonról a katolikus egyház egészen 1965-ig minden év március 24-én szentként emlékezik meg.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!