hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztények a népirtások ellen
A totális háborútól a totális államig

2011. 11. 17.
43. rész

A háború az emberiség történelmében mindig szabályozott folyamat volt, a legprimitívebb törzseknél is. A háborúkat mindig konkrét célokért vívták, általában területszerzésért vagy azért, hogy egy bizonyos terület fölött megőrizzék az ellenőrzést. A vesztes törzzsel, városállammal, birodalommal, királysággal a győztes az adott szokásjog szerint bánt: rabszolgasorsra juttatták, speciális adókra kötelezték, vezetőjük hűbéri esküt tett. Totális háborúkat csak a felvilágosodás utáni modern világban vívtak, és ezek pusztító „melléktermékei” lettek a 20. század szégyenfoltjai: a modern terrorizmus, a népirtások és etnikai tisztogatások.

Az ellenség teljes fizikai megsemmisítése önmagában ismeretlen fogalom volt, habár az ókorban, a középkorban előfordult hasonló próbálkozás (a peloponnészoszi háború vagy a 17. század elején a harmincéves háború során). A francia forradalom, a napóleoni háborúk, az amerikai polgárháború már olyan háborúk voltak, ahol a területszerzés, a geopolitikai megfontolások háttérbe szorultak, és előtérbe kerültek az ideológiai ellentétek. Bonaparte tábornok rendszerváltoztató szándékkal általános háborút indított el a Német-római Birodalom ellen, azzal a céllal, hogy a politikai rendszerüket megváltoztassa a Francia Köztársaság mintájára. Az amerikai polgárháború kitörésében döntő szerepet játszott a Dél és az Észak közötti ellentét a rabszolgaság megítélésében.

Az ideológiai háborúnak rendszerváltoztató jellege miatt az ellenséges rendszer megváltoztatása, megsemmisítése a célja, emiatt a háború együtt jár a gazdasági, humán-, technikai erőforrások korábban példa nélküli, teljes körű felhasználásával. Ebben az élethalálharcban érvényüket vesztik a háborús szokásjogban létező etikai korlátok. A korlátoktól való szabadulás, az erőforrások teljes felhasználása vezetett a „totális háborúhoz".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!