hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Földön túl

2010. 12. 10.
„A korábbi tudományos dogmák helyett nyitottabb, befogadóbb látásmódra van szükség” – mondta lapunknak Falus András biokémikus professzor a NASA december elején tett bejelentésével kapcsolatban. Az amerikai űrkutatási hivatal új típusú életformát talált, amely nagy hatással lehet a világról alkotott eddigi képünkre. A földön kívüli, eddigi ismereteinktől eltérő élet lehetősége más hírek kapcsán felvetődött. A WikiLeaks alapítója letartóztatása előtt adott utolsó interjújában azt állította, hogy a megszerzett, de még nem publikált diplomáciai iratok között vannak ufókra vonatkozó utalások is.

Új típusú életre bukkant a NASA, egyelőre nem egy másik bolygón, hanem itt a Földön. A hír első hangzásra bizarrnak hangzik, de az űrkutató- központ asztrobiológusai által felfedezett baktérium a kaliforniai Mono Lake nevű tóban él, és az összes eddig ismert organizmustól eltérően, ha kell, arzént használ foszfor helyett. Ennek alapján a tudósok azt feltételezik, hogy az univerzumban az általunk ismert életformáktól eltérő biokémiájú élet található akár olyan bolygókon is, amelyek korábban erre teljesen alkalmatlannak tűntek.

Új építőelemek

A NASA biológusai által felfedezett baktérium megszegte a biokémia egyik aranyszabályát: az eddig ismert élőlények biomolekulái ugyanis mindössze hat elemet tartalmaznak (szenet, hidrogént, oxigént, nitrogént, foszfort és ként), a GFAJ-1-nek elnevezett baktériumról azonban kiderült, hogy szereti az arzént is, amely nemcsak nem szerepel az eddig ismert hat építőelem között, de ráadásul majdnem minden élőlény számára mérgező. Ha „diétára" fogják, az új baktérium foszfor helyett arzént képes beépíteni saját DNS-ébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!