hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bostoni érsek: „Izrael nem a kiválasztott nép”
Anticionista szinódus

2010. 10. 29.
Október 24-én ért véget a Közel-Keleten élő keresztények jövőjével foglalkozó vatikáni szinódus, amelyet XVI. Benedek pápa hívott össze. Az egyházi fórum résztvevői a zárónyilatkozatukban felszólították Izraelt, hogy szüntesse meg az arab területek „megszállását" és fogadja el az ENSZ határozatait az 1967 után elfoglalt területek visszaadására. A szinóduson 185 latin és keleti rítusú főpap vett részt. A meghívottak között laikus tudósok, valamint egy rabbi és két imám is szerepelt.

Miközben a püspökök általánosságban elítélték a terrorizmust, az iszlamofóbiát és az antiszemitizmust is, a keresztények közel-keleti szenvedéseiért egyértelműen Izraelt tették felelőssé.

A zsidó állam bűnlajstromán a Vatikán szerint többek között a palesztin földek „megszállása", a Nyugati Partot körülvevő biztonsági kerítés, a katonai ellenőrző pontok felállítása, a „politikai foglyok" bebörtönzése, a palesztin házak lebontása és a palesztin lakosság társadalmi-gazdasági életének megzavarása szerepel. A kiváltó okokról, az Izrael elleni évtizedes palesztin terrorháborúról, a rakétasortüzekről és a különböző palesztin irányzatok - elsősorban a Fatah és a Hamasz - közötti belháború pusztításáról szó sem esik.

Danny Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes bírálta a püspökök határozatát: „A vatikáni szinódus az arab propaganda fórumává vált." A vatikáni fórumon a legélesebb kritikát Cyril Salim Bustros libanoni származású érsek fogalmazta meg Izraellel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!