hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pápalátogatás a római zsinagógában
Feszült kézfogás

2010. 01. 23.
XVI. Benedek pápa vasárnap a Tiberis másik partjára látogatott, s tiszteletét tette a valamikori zsidó gettóban álló zsinagógában. Az esemény helyszíne ugyanaz az épület volt, ahol 1986-ban II. János Pál történelminek nevezett látogatása is zajlott. Katolikus egyházfő akkor lépett be először zsidó imaházba. Ám míg akkor mindenki a történelmi megbékélés első reményt keltő aktusát ünnepelte, a vasárnapi látogatás már sokkal inkább a feszültségek oldásáról szólt.

XVI. Benedek pápa 2005-ben történt beiktatása óta a kölni és a New York-i látogatások után harmadszor járt zsinagógában. A vasárnap délutáni találkozó alapvetően szívélyes légkörben zajlott, s azon jelen volt Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Hitközség elnöke, Ri­ccardo di Segni római főrabbi, az izraeli főrabbinátus delegációja, magasrangú vatikáni tisztviselők, Róma város főpolgármestere, számos olasz politikus, valamint izraeli és amerikai diplomaták.

A pápa a zsinagógába történt belépése előtt rózsakoszorút helyezett el a mintegy ezer, Auschwitzba deportált zsidó emléktáblája előtt. „Hogyan is lehetne ezeknek a nőknek, férfiaknak és gyermekeknek az arcát, nevét, könnyeit és kétségbeesését elfelejteni?" kérdezte később a beszédében. A több alkalommal tapssal félbeszakított beszédben megjegyezte: „Az egyház nem mulasztotta el helyteleníteni fiai és leányai botlásait, bocsánatot kérve mindazért, amellyel bármi módon hozzájárultak az antiszemitizmus és az antijudaizmus veszedelméhez. -Majd a hallgatóság hangos egyetértése mellett kijelentette: - Bárcsak ezek a sebek örökre begyógyulnának."

A pápa továbbá kijelentette: „Kötelességünk, és Istentől kapott elhívásunk az, hogy törekedjünk a dialógus szélesítésére, a kölcsönös tiszteletre, a növekvő barátságra és korunk kihívásainak közepette a közös tanúságtételre."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!